dstore
Zaraza koronavirusom u BiH se ne smiruje: Novi izvještaj s KCUS-a
Zaraza koronavirusom u BiH se ne smiruje: Novi izvještaj s KCUS-a
Aktuelno

Doktorica Melezović: Stanovnici SBK/KSB nemaju luksuz ‘zlatnog sata’

Planet obuca

Doktorica JU Dom zdravlja Kiseljak Indira Melezović na svom Facebook profilu opisala je slučaj intervencije koji je spasio život jednoj pacijentici. U isto vrijeme doktorica Melezović je navela da je “Zlatni sat” luksuz kojeg nemaju stanovnici Srednjobosanskog kantona.

Njenu priču prenosimo u cijelosti:

Jučer ujutro pri dolasku na posao dočekuje me pacijentica sa razarajućim bolom u grudima. EKG-om se verificira akutni infarkt miokarda („srčani udar“). Pacijentica iznimno hemodinamski nestabilna. Svjesna situacije da ne može kao takva preživjeti transport do Travnika zovem interni prijem KUM-a na Kliničkom centru u Sarajevu. Kolegici sa KUM-a objašnjavam situaciju da je pacijentica u kritičnom stanju, kolegica odgovara da se uputi ka njima i da će pripremiti sve neophodno za njen prijem. S obzirom da se pacijentici pogoršava stanje u toku transporta a mi nemamo kardiomobila, sarajevska HMP preuzima pacijenticu u Vogošći i vozi na KCUS.

Pacijentici se tamo plasira stent i time stabilizuje njeno stanje. Kao takva sa hitno urađenom PCI (primarna perkutana koronarna intervencija) pacijentica ima dobre šanse za preživljavanje. To je nešto što što mi u medicini nazivamo „zlatnim satom“. I “zlatni sat” je razlog zbog čega vam pišem sve ovo. Ovakve situacije su naša svakodnevnica, samo što svi pacijenti nisu te sreće u nesreći da budu odmah upućeni u Sarajevo. Nedostatak interventne kardiologije na našem kantonu je gorući problem za koji malo ko osim ljekara u Travniku i Novoj Biloj koji su prinuđeni da zbrinjavaju i održavaju na životu pacijente bez mogućnosti hitne PCI, ima sluha. „Zlatni sat“ je jučer nekome spasio život. „Zlatni sat“ je luksuz kojeg NEMAJU stanovnici SBK kantona”, navela je doktorica Melezović.

Patria