BH Telecom
Arhiva

Europol – Najmanje 10.000 djece izbjeglica nestalo u Evropi

Najmanje 10.000 izbjegle djece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon šo su stigli u Evropu, saopćila je danas evropska policijska agencija Europol.

Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima, prenose britanske dnevne novine Guardian.

Šef Europola Brian Donald izjavio je za Observer da su na hiljade ranjivih maloljetnih izbjeglica nestali nakon što su ih registrovale državne vlasti.

– Samo u Italiji je nestalo 5.000 djece, dok se u Švedskoj 1.000 djece vodi kao nestalo – istakao je Donald i upozorio da je sofisticirana sveevropska “kriminalna infrastruktura” sada usmjerila pažnju na izbjeglice.

– Nije pretjerano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorišteni za kriminal, neki su možda samo predani članovima svojih porodica. Mi, međutim, ne znamo gdje su oni, šta rade i s kime su – istakao je šef Europola.

Prema procijenama humanitarne organizacije Save the Children, u Evropsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 djece bez pratnje roditelja.

Europol, koji ima više od 900 obavještajnih analitičara i policijskih službenika, vjeruje da su maloljetnici činili 27 posto od oko milion izbeglica, koliko ih je tokom 2015. stiglo u EU.

FENA