Arhiva

FOTO: Dan nezavisnosti obilježen u Srebrenici: Djeca ne mogu izostajati s nastave, uposlenici Opštine mogu uzeti slobodan dan

Planet Obuca

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH) u Srebrenici je danas obilježen u sakralnom dijelu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida. Obilježavanju su prisustvovali zvaničnici Opštine Srebrenica, brojni građani, dok je i ove godine izostalo prisustvo zvaničnika Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je izjavio da je i ove godine u Memorijalnom centru obilježen Dan nezavisnosti i naglasio da ovo nije proslava.

“Mi obilježavamo ovaj dan tako što odajemo počast onima koji su u genocidu 95. ubijeni na ovim prostorima, a sve u svrhu očuvanja zemlje onakve kakvu smo i zamišljali”, rekao je Duraković.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović je izjavio je da je obilježavanje Dan nezavisnosti u Srebrenici tradicionalno.

“Porodice žrtava genocida na ovaj način odaju počast žrtvama genocida i njihovim žrtvama za nezavisnost BiH”, jasan je Ahmetović.

Obilježavanju su prisustvovale i predstavnice Udruženja Majke Srebrenice. Njihov je stav da svi zajednu trebaju slaviti Dan nezavisnosti i da je vrijeme da se prevaziđu sve nesuglasice zbog budućih generacija.

“Ne trebamo se zatvarati u torove, ne treba proizvoditi od naroda teroriste, ne treba proizvoditi ekstremiste. Politika 90-ih nam je napravila da imamo danas Memorijalni centar”, izjavila je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

Prisutni su izjavili da je ovo simboličan, ali i svečan način obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i sjećanja na sve žrtve rata uz poruku da njihova žrtva nije bila uzaludna jer je BiH nezavisna država više od 20 godina.

“Svi koji misle da je BiH zavisna država od nekoga, oni žive u iluzijama. Ona je nezavisna od 1. marta 1992. godine i evo nakon toliko vremana trebao tražiti što bolja rješenja za gradjane BiH”, rekao je Alija Tabaković, jedan od posjetilaca.

Prema zakonu koji je važeći u Bosni i Hercegovini, 1. mart nije državni praznik i sve javne institucije na području opštine Srebrenica rade bez izmjena u radnom vremenu.

Direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica izjavio je da u školi neće biti organizovanih proslava Dana nezavisnosti BiH jer taj praznik nije u skladu sa ustavom i zakonom koji je škola, kao javna ustanova, obavezna da poštuje.

“Dakle, škola neće obilježavati nikakav praznik tog tipa, jer je škola javna ustanova u RS i poštuje zakone koji su važeći. Svi eventualni izostanci učenika će se tretirati u skladu sa pravilnikom koji važi u školi”, jasan je Momčilo Cvjetinović, direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica.

Načelnik Opštine Srebrenica izjavio je da svi zaposleni u zgradi Opštine, koji osjećaju da je 1. mart njihov praznik, imaju pravo da ga obilježe i izostanu sa radnog mjesta.

“Uglavnom ne proglašavamo neradnim danom za sve one koji to negiraju imaju pravo, a svi oni koji žele imaju pravo da odsustvuju sa posla. Mi smo u 11 sati u Memorijalnom centru polaganjem cvijeca žrtvama genocida, odali počast onima koji su dali svoj život za tu nezavisnost. Ne pravimo neke velike ceremonije uglavnom je to mjesto na kome odajemo počast ovoj državi”, zaključio je Ćamil Duraković i čestitao praznik svima koji ga poštuju i slave.

Anadolu Agency