BH Telecom
Arhiva

FOTO: Katolici u BiH danas i sutra obilježavaju svetkovine Svi sveti i Dušni Dan

Katolici u nedjelju obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a dan kasnije Dušni Dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.

 Na Svi svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih su posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  

 Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku. Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise.

 Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, Sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine. 

 Dušni dan se obilježava  2. studenoga, a osim u Rimokatoličkoj obilježava se i u Engleskoj Crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama. Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

FENA

Današnje fotografije: Agencija DAN