BH Telecom
Arhiva

FOTO: Neobičan biznis Mehmeda Patkovića iz Viteza: Bosansko pruće za njemačka dvorišta

Već četiri godine Mehmed Patković iz mjesta Ljubić kod Viteza izvozi bosanske plotove od lijeske i suncobrane izrađene od trstike u Njemačku, javlja Anadolu Agency (AA).

Patković je desetak mještana iz sela uposlio na poslovima pravljenja plotova i suncobrana, a posao je proširio i u Posavinu, gdje tisuće hektara zemlje leži prekriveno divljim bagremom od kojega također izrađuje plotove, suncobrane i ležaljke za plažu.

“Sve je krenulo slučajno. Napravio sam prve uzorke i fotografije postavio na internet. Nisam ni slutio da će se za samo nekoliko dana pojaviti kupac iz Njemačke i poručiti količinu od koje mi se zavrtjelo u glavi. Trebalo je napuniti šleper plotova od pruća za njemačkog naručioca. Naravno, okupio sam svoje mještane i krenuli smo u posao. Nakon lijeske ponudio sam suncobrane od trstike koja raste u blizini našeg sela na napuštenoj zemlji. Izuzetno kvalitetna trstika koje za sada ima u dovoljnim količinama. Tako je krenulo”, ispričao je Mehmed i pokazao neobičan stroj za uvezivanje trstike koja se nekada koristila za maltanje plafona u kućama.

On je rekao da je ono “što je kod nas korov za Nijemce ekološki prihvatljiva ograda koju su spremni dobro platiti“. 

“Oni su jednostavno oduševljeni ovim starim bosanskim proizvodom koji je u narodu poznat kao plot. Ograđuju dvorišta, cvjetnjake, vrtove, bazene za kupanje pa čak i dio auto puta koji prolazi kroz naseljena mjesta”, kazao je Patković.

Preduzetnik iz Viteza ima kooperante širom Srednjobosanskog kantona koji sijeku lijesku za plotove, ali je proširio svoj posao i na Derventu, Orašje, Modriču, Srbac..

“Mnoge njive ostale su zapuštene i pretvorene u korov tzv. divljeg bagrema. Mladice od bagrema idealne su za suncobrane i ležaljke za plažu, a one malo deblje za plotove. Kvalitetnije su od lijeske jer nikada ne mijenjaju boju. Zaposlio sam i tamo ljude da mi pripremaju sirovinu koja je korov. Dakle drugim ljudima čistimo njive besplatno i imamo sirovinu od koje pravimo proizvode za izvoz”, ispričao je reporteru Anadolu Agency Mehmed Patković.

Anadolu Agency