Arhiva

FOTO: Seminar za vjeroučitelje sa područja SBK-a

U utorak, 19. januara 2016. godine, u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u saradnji sa Muftijstvom travničkim i ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta organizovala je stručni seminar za vjeroučitelje sa područja Srednjobosanskog kantona.

Ašere na početku seminara proučio je hfz. Adnan Srebrenica. Nakon uvodnih riječi sekretara Muftijstva travničkog Rešada Lende, prisutnima se obratio Sulejman Ribo, savjetnik za srednje i visoko obrazovanje pri ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta vlade SBK-a.

Prvo izlaganje na seminaru održala je dr.sci. Nusreta Kepeš, vanredni profesor Metodike nastave islamske vjeronauke i pedagoške grupe predmeta na IPF u Bihaću na temu “Opisno praćenje postignuća učenika i ocjenjivanje bazirano na ishodima učenja”.

U drugom dijelu seminara svoju temu pod nazivom “Inovacije u nastavi islamske vjeronauke” predstavio je dr. Nezir Halilović, šef odjela za vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH i docent na predmetu Metodika nastave islamske vjeronauke na IPF-u u Zenici.

Prisutni su nakon izlaganja imali priliku učestvovati u diskusiji na temu izlagača i da postave pitanja vezana za probleme sa kojima se suočavaju u svom radu. Nisu krili svoje zadovoljstvo organizovanjem seminara i prezentovanim temama. Nakon diskusije prof. Admir Mušić je podnio zbirni izvještaj privremenih savjetnika za predmet Islamska vjeronauka.

Potom je uslijedilo obraćanje muftije travničkog dr. Ahmeda-ef. Adilovića koji je u svome izlaganju pohvalio rad i rezultate koje postižu nastavnici i profesori islamske vjeronauke i pozvao ih da još bolje, savjesnije i odgovornije pristupaju svom poslu. Istakao je da je, kao Muftija, pokrenuo nekoliko inicijativa za poboljšanje statusa islamske vjeronauke u školama, uvođenje drugog časa vjeronauke u srednjim školama, smanjenje fonda časova u osnovnim školama na 21 i vrjednovanja priprema za čas prema pravilniku te finansiranje kantonalnog takmičenja za 7. i 8. razred osnovne i 1. razred srednje škole.

Na kraju treba istači da su uposlenici Elči Ibrahim-pašine medrese na čelu sa direktorm, mr. Dževdetom Šošićem obezbijedili sve potrebne uslove za uspješno i neomatano održavanje seminara kao i ručak za sve učesnike.

Izvor: Muftijstvo Travnik