Transparency International
Arhiva

FOTO: Svi vlašićki putevi vode do Šalaka

Planet obuca

Garancija za uspjeh u nekome poslu jednostavno ne postoji. Postoje određene smjernice koji vode u tome pravcu, a među najistaknutijima su uz vrijedan rad svakako i proizvodnja domaćih proizvoda, te rad u okviru porodice.

Porodica Šalak iz Travnika je vjerovatno jedan od najboljih primjera.

Teški posljeratni period rodio je ideju da se na Vlašiću, koji se u turističkom smislu tada tek počeo oporavljati, pokrene proizvodnja i prodaja domaće hrane. Skromni početak na ne tako atraktivnoj lokaciji, brzo je našao svoje ljubitelje. Ubrzo su gosti iz prvih vlašićkih hotela, po preporukama domaćina išli u obaveznu laganu šetnju do Šalaka, na domaću puru, grah, pitu ispod sača…

Dolaskom prvih većih grupa turista na Vlašić posao, ali i zahtjevi su rasli, pa su se obaveze prenosile na širi krug porodice. Jedni su u Slimenima, a drugi u Karauli vrijedno proizvodili organske proizvode koji su uskoro na Vlašiću imali zagarantovan plasman, a nerijetko se tražilo nešto i “za ponijeti kući”.

Pokretači ovog posla, Emina i Sejo Šalak, uvijek su naglašavali tu porodičnu notu, i ona se vidi kada prvi put stignete ovdje. Svi koji su dolazili i koji dolaze, posebno cijene brigu o gostima od strane najmlađih članova ove porodice.

U saradnji sa školama ovdje se često organizuju prezentacije o proizvodnji vlašićkog sira, važnosti uzgoja i konzumiranja zdrave hrane, a najmlađi gosti restorana “Šalak” ne kriju oduševljenje uštipcima sa džemom i pekmezom iz vlastite proizvodnje. Vlašić koji je istinska vazdušna banja ima svoje goste tokom cijele godine, a oni koji svoje dane boravka na ovoj planini koriste u šetnji i rekreaciji nerijetko ujutro, pred polazak upravo ovdje popiju kafu, te naruče pitu burek, krompiraču ili zeljanicu, u vrijeme kada su planirali povratak, pa ta šetnja uz konzumaciju domaće zdrave hrane svakako onda ima mnogo bolji učinak.

Više informacija i rezervacije na: +387 61 324 301

Agencija DAN

Trebamo da znamo!