Arhiva

FOTO: Treći dan Marša mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica

Sudionici Marša mira “Sarajevo – Nezuk – Srebrenica” nastavili su u nedjelju put prema Potočarima, u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su u zbjegu jula 1995. godine pronašli spas u Tuzli.

Trećeg dana pješačenja grupu od oko 70 ljudi različite starosne dobi očekuje najduža trasa od 29 kilometara do Jelovog brda na području Kalesije, gdje će za njih biti organizirano noćenje u improviziranom kampu.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kaže Feni da se sve odvija po planu, a zdravstveno stanje sudionika Marša mira je dobro. Pješačenje dobro podnose i postači kojih također ima među sudinicima Marša, a za njih su osigurani sehur i iftar. 

Ovo je četvrta godina da Sindikat i Jedinstvena organizacija boraca BH Telecoma, u saradnji s Udruženjem “Svjedoci svog vremena”, organiziraju Marš mira “Sarajevo – Nezuk – Srebrenica”.

Prvo konačište i ove godine bio im je dom PD “Igman” na Ozrenu na području općine Ilijaš, gdje ih je dočekala predsjednica tog društva Rahima Zildžić sa suradnicima. 

Sudionicima tog marša pridružuje se još ljudi, a planirano je da se u ponedjeljak u jutarnjim satima u Nezuku priključe koloni sudionika Marša mira “Nazuk – Srebrenica”. 

Odatle će nastaviti put prema Memorijalnom centru u Potočarima gdje bi trebalo da stignu 10. jula, dan prije kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida. Oni će 11. jula sudjelovati u obavljanju dženaze namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida ubijenih 1995. godine u Srebrenici.

Marš mira “Sarajevo – Nezuk – Srebrenica” krenuo je u petak iz Sarajeva, a sudionici će preći ukupno oko 220 kilometara.

(Fena)