FOTO: Turbetski vatrogasci su ponos svoje zajednice
FOTO: Turbetski vatrogasci su ponos svoje zajednice - photo: Organizacioni odbor manifestacije "Dan općine Travnik"
Aktuelno

FOTO: Turbetski vatrogasci su ponos svoje zajednice

Mustafa Zolota, Ahmo Šeketa i Amir Šakić su dobro poznata imena u Turbetu, ali i na području cijele općine Travnik. To su istaknuti pojedinci koji su svojim nesebičnim zalaganjem u okviru vatrogastva u svojoj zajednici itekako doprinijeli zaštiti i sigurnosti sugrađana.

Oni su još uvijek tu i pomno nadgledaju i savjetuju svoje mlađe kolege, koji su danas nastavili njihovim utabanim stopama. Jedan od njih je i Kenan Zahirović, predsjednik Vatrogasnog društva Turbe, koji je i danas dobrovoljno došao, te je uz dogovor s poslodavcem nakratko napustio radno mjesto kako bi prisustvovao obilježavanju manifestacije “Dan općine Travnik”.

Iako ovo vatrogasno društvo, koje je osnovano davne 1922. godine, ima nekoliko svojih redovnih aktivnosti u maju i oktobru, prvi put su se pridružili obilježavanju ovog značajnog datuma općine Travnik. Broje ukupno 42 člana, od čega je, kako naglašavaju, najvažnije to što je polovica od tog broja podmladak, mladi ljudi koji dobrovoljno dolaze učiti kako bi mogli pomoći svojim sugrađanima u nemilim prilikama, ukoliko se one dese.

Učestvovali su u brojnim akcijama, pomagali Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Travnik, a ističu da su se, kada se desio požar u ”LUXOR XL” u Turbetu, i bez poziva uključili u akciju gašenja tog požara.

Ovi entuzijasti nakon svojih profesionalnih poslovnih i privatnih obaveza, redovno dobrovoljno odlaze u svoju drugu kuću – Vatrogasni dom Turbe, te nesebično podučavaju mlade naraštaje vještinama i znanjima u oblasti vatrogastva, ali također i organizuju različite društvene aktivnosti za poboljšanje i unaprjeđenje zajednice u kojoj žive.

Raditi danas dobrovoljno, i to s ljubavlju je rjetka vrlina, ali upravo to ih izdvaja od svih drugih.

Vrata Vatrogasnog doma su uvijek otvorena za sve, a svi oni koji žele saznati nešto novo ili jednostavno podržati ove hrabe, ali prije svega požrtvovane ljude, imaju to priliku učiniti danas do 14 sati.

Prvi gosti, kao i prethodnih godina danas su bili učenici Osnovne škole Turbe, koji su pomno slušali ono što su im iskusni vatrogasci imali za prenijeti.

U okviru ovogodišnje manifestaciju također su inicirali i čišćenje korita rijeke Lašve od Vatrogasnog doma Turbe do Nefijinog mosta.

Organizacioni odbor manifestacije/Agencija DAN