FOTO: U Gučoj Gori započela smotra hrvatskog folklora "Zaigrajmo naše kolo"
FOTO: U Gučoj Gori započela smotra hrvatskog folklora "Zaigrajmo naše kolo" - photo: Ured predsjednika FBiH
Kultura

FOTO: U Gučoj Gori započela smotra hrvatskog folklora “Zaigrajmo naše kolo”

Planet obuca

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara otvorio je u subotu 11. smotru hrvatskog folklora “Zaigrajmo naše kolo”, koja je održana u klaustri Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori kod Travnika.

Opredijelili ste se da čuvate i njegujete baštinu naših predaka, našu tradiciju i kulturu, i na tom vam posebno čestitam. Čestitam organizatorima, KUD ‘Sloga’, koje, unatoč ovim teškim vremenima, kako neki kažu, a oni koji malo duže pamte, ne sjećaju se da su bila bolja, uspije organizirati evo 11. po redu smotru hrvatskog folklora ovdje u Gučoj Gori, u središtu duhovnosti ovog kraja koji preko stoljeća odolijeva svim izazovima, pa i izazovima onih koji nisu napravili pravi izbor te su umjesto suživota, ljepote života na ovim prostorima, izabrali zlo da skrnave i samostan i ovaj križ sv. Franje. Ali, ne mogu nas okrenuti na negativan izbor, jer smo mi izabrali put Krista, put očuvanja vjere i kulturne tradicije te da baštinimo ono što su nam ostavili naši preci. Isto tako, preuzeli smo obvezu da to ostavimo generacijama koje dolaze iza nas“, rekao je tom prilikom Čavara, saopšteno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Na ovogodišnjoj smotri folklora u Gučoj Gori, uz izvornu folklornu skupinu “Sloga”, koja je ujedno i domaćin ove kulturno – umjetničke manifestacije, učestvovale su folklorne skupine i kulturno-umjetnička društva iz Srednje Bosne, Hercegovine i Republike Hrvatske: KUD “Dukati” iz Vukovara, HKUD “Ognjišta” iz Žepča, Viteško udruženje “Kumpanjija” iz Blata, BFD “Ciciljona” s Brača, KUUU “Zvona Zagore” iz Šibenika, KUD “Podvinje” iz Podvinja, ŽPS “Bećaruše” iz Slavonskog broda, HKUD “Višići” iz Čapljine, HKUD “Lika” iz Gospića i Muška pjevačka skupina “Veseli šokci” iz Slavonskog Broda.

Svečanom otvaranju 11. smotre hrvatskog folklora prethodilo je misno slavlje u samostanskoj crkvi koje je predslavio gvardijan Franjevačkog samostana fra Drago Pranješ.

Agencija DAN