Transparency International
Arhiva

FOTOGALERIJA: Izvedeno scensko čitanje ”Legenda o Ajvaz – dedi”

Planet obuca

U organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik i BZK Preporod-Travnik, večeras je u Vitezu upriličeno scensko čitanje ”Legenda o Ajvaz-dedi”.

Ajvaz-dedo je došao u Bosnu sa sultanom Fatihom II 1463. godine i dobio zadatak da u Skoplju širi Islam. Ajvaz-dedo je Bošnjacima objašnjavao islam na blag i primjeren način, prije svega na ličnom primjeru. Pomagao je mještane i rješavao njihove svakodnevne probleme, što je karakteristično za sufije tog doba. Za Ajvaz-dedu legenda kaže da je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom. Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74, široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila.

Scensko čitanje izveli su Enes Škrgo, Matej Baškarad i Aida Vareniković. Za prigodnu muzičku podlogu zadužena je Musta Orchestra, a ovaj događaj privukao je dosta zainteresiranih Vitežana.

Travnicki.INFO