dstore
Aktuelno

Grubešić: Povećati satnicu zdravstvenim radnicima u SBK

Planet obuca

Ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) Nikola Grubešić izjavio je danas u Travniku da će kolektivnim ugovorom zdravstvenim radnicima u SBK biti povećana satnica.

– Mi ćemo sigurno povećati satnicu, ali ćemo nastojati da to bude urađeno sporazumno sa sindikatom. Nadam se da će se materijalni status zaposlenih u zdravstvu popraviti – kazao je Grubešić, obraćajući se zastupnicima tokom Skupštine SBK.

Na konstataciju pojedinih zastupnika da osam godina nije povećana satnica, Grubešić je rekao da je ona iznosila dvije KM te da je to bilo u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom.

Grubešić je obavijestio zastupnike da se rade intenzivne pripreme na formiranju povjerenstva koje će utvrditi sadržaj granskog kolektivnog ugovora, nakon čega će pregovarački tim i predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu otvoriti pregovore.

Na primjedbe opozicijskih zastupnika da je potrebno ukinuti obavezu plaćanja zdravstvenih markica, Grubešić je rekao da je to već urađeno za djecu mlađu od 18 godina, što je rezultiralo sa 1,2 miliona KM manje prihoda.

 

Fena/Travnicki.INFO