BH Telecom
Arhiva

Hiljade Britanaca širom zemlje protestovalo protiv Brexita, traže ostanak u EU

BH Telecom

Hiljade demonstranata okupilo se danas u Londonu i u drugim britanskim gradovima, u znak protivljenja izlasku te zemlje iz Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Na “Maršu za Evropu” demonstranti su zahtijevali “pauzu” u procesu Brexita i nastavak bliske kulturne i ekonomske veze sa Evropom.

Protivnici Brexita traže da se vlada više konsultuje s javnim mnijenjem prije nego započne pregovore o izlasku iz 28-članog bloka, za koje se očekuje da će potrajati. 

Skupovi su održani u Londonu, Edinburghu, Birminghamu i drugim gradovima, a pridružilo im je nekoliko političara i poznatih ličnosti iz zabavnog i kulturnog života.

U Londonu, aktivisti su marširali kroz centar grada do zgrade Parlamenta, gdje je u ponedjeljak zakazana rasprava o tome da li će se održati drugi referendum o članstvu u EU. Vlada je, međutim, već odbacila drugi referendum.

Na sastanku Kabineta ove nedjelje, britanski zvaničnici su istakli značaj kontrolisanja migracija iz Evrope kao ključni dio očekivanih pregovora sa evropskim liderima.

Velika Britanija glasala je za napuštanje EU na referendumu krajem juna, ali se početak formalnog procesa izlaska ne očekuje do kraja godine.

Anadolu Agency