Inicijativa za postavljanja podzemnih kontejnera za smeće u Travniku
photo: S. Dukić
Aktuelno

Inicijativa za postavljanja podzemnih kontejnera za smeće u Travniku

Siniša Dukić, vijećnik u Općinskom vijeću Travnik, uputio je u redovnu proceduru zanimljivu inicijativu za pokretanje pilot projekta „Postavljanja podzemnih kontejnera za smeće“ na par lokacija u užem gradskom jezgru.

Inicijativa je pokrenuta u svrhu ispunjenja LEAP ciljeva 3.8 – Zaštićena životna sredina, te je u nastavku prenosimo u cjelosti:

 

 

Travnik, 23.07.2018.godine

INICIJATIVA

Ovim putem podnosim Inicijativu za pokretanje aktivnosti oko početka Pilot projekta „Postavljanja podzemnih kontejnera za smeće“ na par lokacija u užem gradskom jezgru kao dio ispunjenje LEAP ciljeva 3.8 Zaštićena životna sredina.

Obrazloženje:

Usvojeni LEAP za opštinu Travnik decidno predviđa uvođenje podzemnih kontejnera kao jedan od ciljeva u zaštiti čovjekove okoline ali nije to i jedini razlog za ovu Inicijativu. Svaki dan svjedočimo o gomilama smeća koja stoji pored punih kontejnera koje uz neugodan miris, pružaju ružan izgled grada koji ima usvojenu Strategiju razvoja turizma. Zamjenom vanjskih kontejnera sa podzemnim, grad dobiva višestruko i to na smanjenju neugodnih mirisa, izostanak prisutnosti kontejnera sa smećem na javnim gradskim površinama, nemogućnost paljenja otpada, smanjenja mogućnost pojave glodara kao i smanjenja mogućnost raznošenja otpada od strane pasa lutalica. Sredstva planirana u budžetu općine Travnik od 15.000 KM su više nego dostatna da se pokrene Pilot projekat sa nekom od organizacija koje imaju iskustva u ovom segmentu. Neću pogriješiti ako kazem da je Eko Pak već radio slične projekte u našoj opstini a već je više gradova krenulo u ovakve projekte ( Sarajevo, Kakanj Zenica Tešanj i drugi). Grad Zenica već postavlja svoj 16 zeleni otok sa podzemnim kontejnerima.

Vijećnik OV Travnik ispred SDP-a BiH

Siniša Dukić,s.r.

Inicijativa za postavljanja podzemnih kontejnera za smeće u Travniku
photo: S. Dukić