U Travniku prezentovan Projekt podrške zapošljavanju
photo: Vlada FBiH
Aktuelno

U Travniku prezentovan Projekt podrške zapošljavanju

U sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku u utorak je prezentovan Projekt podrške zapošljavanju, čiji je nosilac Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a realizator Federalni zavod za zapošljavanje.

Na prezentaciji su se obratili zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, dok su o operativnom dijelu Projekta govorili koordinator Projekta Nedžmina Vojniković i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš, a u ime Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević.

Ukupna vrijednost Projekta je 108 miliona maraka, od čega će dio biti osiguran iz Budžeta Federacije BiH, a ostatak u saradnji sa Svjetskom bankom.

Istaknuto je kako je namjera projekta da u naredne četiri godine bude zaposleno 23.000 osoba.

Ministar Drljača ocijenio je kako svaka ekonomska politika mora u svome centru imati politiku zapošljavanja.

Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske  fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, daje posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposlenje u inostranstvo, rekao je ministar te dodao kako kvalitetna politika zapošljavanja pokreće ekonomski sistem i razvija društvo.

Krajnji cilj je smanjenje siromaštva i izgradnja prosperitetnog društva. To je mukotrpan posao koji traje duži period i na tome svi moramo zajednički raditi kako bismo ostvarili vidljive rezultate – rekao je Drljača, saopštilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Vlada FBiH/Agencija DAN