Arhiva

Islamska zajednica u BiH povodom Dana žalosti: Ezani će se učiti u 12:05 sati

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u skladu sa ovlastima izdao je uputstvo muftijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem stoji, da će se ezani u ponedjeljak u mjestima u kojima se uče u 12 sati, učiti pet minuta kasnije, odnosno u 12,05 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini priključuje se inicijativi evropskih lidera kojom se pozvaju svi Evropljani da, u ponedljeljak, 16. 11. 2015. godine, odaju počast žrtvama terorističkog napada u Francuskoj. S tim u vezi, tražim od svih imama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni (domovini, mešihata i džemata u bošnjačkoj dijaspori) da se tamo gdje se ezani uče tačno u 12 sati, u ponedjeljak, 16. 11. 2015. godine, pomjere za pet minuta i uče u 12 sati i 5 minuta”, navedeno je u uputstvu ef. Kavazovića.

Ranije je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se ponedjeljak, 16.novembar, proglasi danom žalosti u znak žaljenja za stradalima u terorističkim napadima u Parizu, u kojima je poginulo 129 osoba.

Kako je navedeno u saopćenju Generalnog tajništva Vijeća ministara, tog dana na svim institucijama BiH bit će spuštene zastave na pola koplja.

Također, Vlada Federacije BiH pozvala je građane da na Dan žalosti u 12 sati minutom šutnje, učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način, odaju počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, kao što će to uraditi i građani svih evropskih država.

Anadolu Agency