Transparency International
Izborna šutnja trajat će do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta
Izborna šutnja trajat će do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta
Aktuelno

Izborna šutnja trajat će do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta

Planet obuca

Građani Bosne i Hercegovine, njih 3.352.933, upisanih u Centralni birački spisak moći će sutra, 7. oktobra, izaći na Opće izbore i glasati između gotovo 8.000 kandidata te izabrati 518 nositelja mandata koji će ih predstavljati u naredne četiri godine.

Jutros u sedam sati počela je predizborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati kada će biti trebala biti zatvorena sva biračka mjesta, podsjetili su iz Centralne izbore komisije (CIK) BiH.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima što podrazumijeva održavanje skupova u cilju izborne kampanje i izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače.

Također, zabranjuje se korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Sredstva komunikacije podrazumijevaju sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona.

Propisana je kazna za prekršaje u tom smislu za političke subjekte je od 1.000 do 10.000 KM, a za utvrđivanje prekršaja nadležna je Centralna izborna komisija (CIK) ili općinske izborne komisije ovisno od prekršaja.

Također, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Za prekršaje elektronskih medija u smislu kršenja ove odredbe Izbornog zakona nadležna je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

FENA

Trebamo da znamo!