Kako ispravno glasati na Općim izborima 2018.?
Kako ispravno glasati na Općim izborima 2018.?
Aktuelno

Kako ispravno glasati na Općim izborima 2018.?

Planet obuca

Bh. državljani s pravom glasa na izborima imat će priliku da sutra 7. oktobra 2018. godine izaberu novi saziv Predsjedništva BiH, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Narodne skupština RS-a, kantonalnih skupština te novog predsjednika i potpredsjednike RS.

Na glasačkom listiću za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a koji se biraju sa teritorije Federacije BiH naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda dok će se na glasačkom listiću za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se bira sa teritorije Republike Srpske, naći imena kandidata iz reda srpskog naroda. Vaš glasački listić bit će važeći samo ukoliko odaberete i glasate za jednog kandidata.

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a naći će se imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, odnosno imena kandidata koji dolaze iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba. Glasački listić bit će važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate samo za jednog kandidata.

Naime, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske direktno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika Republike Srpske bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike Republike Srpske kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika bh. entiteta.

Glasački listić za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona bit će važeći ako označite kvadratić pored naziva samo jedne politički stranke ili koalicije ili imena samo jednog nezavisnog kandidata.

Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju s označne liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasati na način da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje.

Državljani Bosne i Hercegovine glasaju tako što upisuju znak “X” u kvadratić pored imena kandidata.

Novinska agencija Patria