Transparency International
Izmjenama Prostornog plana SBK/KSB planirano 38 novih malih hidroelektrana
Izmjenama Prostornog plana SBK/KSB planirano 38 novih malih hidroelektrana - photo: FENA
Aktuelno

Izmjenama Prostornog plana SBK/KSB planirano 38 novih malih hidroelektrana

Planet obuca

Prema do sada dodijeljenim koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana, u narednom periodu očekuje se priključak dodatnih 38 malih hidroelektrana na elektrodistributivnu mrežu na području Srednjobosanskog kantona.

Navedeno je to, uz ostalo, u Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana SBK/KSB za period od 2005. do 2025. godine, o kojem će prije usvajanja konačnog dokumenta biti održana javna rasprava u općinama u tom kantonu.

Premijer Tahir Lendo izjavio je da će se SBK/KSB po pitanju izgradnje malih hidroelektrana pridržavati zakona, prostornih planova i odluka lokalnih zajednica.

Kad su u pitanju male hidroelektrane, kanton je uvijek poštovao ono što su lokalne zajednice od njega tražile – rekao je Lendo, odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti zaustavljena izgradnja, u skladu sa prošlogodišnjim zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Lendo je, također, istakao da je reduciran broj novih zahtjeva za dozvole za izgradnju.

Zahtjevi su reducirani i to je možda dobar put da se završi ono što je predviđeno. Novi zahtjevi, ukoliko dođu, moraju proći istu zakonsku proceduru – dodao je, ističući da je nekoliko ugovora o koncesiji, poput onih za male hidroelektrane na rijeci Kruščici kod Viteza, završilo na sudu i da se čeka ishod tih procesa.

Predsjednik Udruženja “Gotuša” iz Fojnice Robert Oroz podsjetio je da je s 36 malih hidroelektrana SBK/KSB vodeći u Federaciji BiH te da bi izgradnja novih mogla imati nesagledive posljedice.

Čim netko spomene izmjene i dopune Prostornog plana, mi odmah strahujemo, a vidi se i da je opravdano jer u dokumentu piše da se u skorije vrijeme očekuje još 38 malih hidroelektrana. Trenutno ih ima 36, a izgradnja još toliko bi značila totalnu katastrofu – smatra Oroz.

Istakao je da većina kantona ne poštuje zaključak Zastupničkog doma federalnog Parlamenta iz juna 2020. godine, kojim je naložena zabrana daljnje izgradnje malih hidroelektrana na području Federacije BiH.

Imamo pozitivan primjer Zeničko-dobojskog kantona, gdje su odbili dodijeliti koncesije pozivajući se na ovaj zaključak. Također, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu napravljen je pomak, dok u ostalim kantonima slabo. U SBK/KSB, na primjer, nikada nisu prekinuli s bilo kakvim aktivnostima i izgleda da oni baš i ne drže do viših nivoa vlasti. Zamislite šta bi se dogodilo u nekoj uređenoj zemlji kad se ne bi poštivale odluke Parlamenta, ali u BiH je to sasvim normalno – rekao je Oroz.

Pema podacima udruženja “Eko akcija” iz Sarajeva, u BiH je do sada izgrađeno 112 malih hidroelektrana, a planirano je više od 340 novih.

Iz ekoloških udruženja okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH upozoravaju da male hidroelektrane donose korist isključivo investitorima, dok su pogubne za rijeke i životnu sredinu.

FENA/Agencija DAN