BH Telecom
Arhiva

Jedini sunčani sat u BiH i dan-danas u funkciji

Sunčani sat u Travniku, kada je postavljen, cijela čaršija je koristila kao javni instrument. Prema sunčanom satu su imućni Travničani podešavali svoje ručne satove, ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat-kule.

Travnik je jedini grad u BiH koji se može pohvaliti da i dan-danas ima sunčani sat, dok u Sarajevu, u okviru instrumentarija Gazi Husrev-begove muvekithane, postoji ručni sat te vrste.

Najinteresantniji travnički sunčani sat se nalazi u udubljenju na jugozapadnom zidu Hadži Ali-begove džamije i astronomskom metodom pokazuje mjerenja zasnovana na mjerenju visine Sunca u odnosu na horizont, odnosno dužini sjenke postavljene paralelno sa osom rotacije Zemlje ili okomito na tu os.

Amela Šišić, uposlenik u Zavičajnom muzeju Travnik i turistički vodič, kazala je za AA da je sunčani sat u Travniku stari astronomski instrument jedinstven po izradi, tačno određenim geografskim parametrima Travnika kao i džamijskom zidu na kojem se nalazi.

“Jedini je ovakav sat u BiH koji je trenutno očuvan. Ono što je interesantno je to da se po ovom travničkom sunčanom satu podešavalo vrijeme i na dvjema travničkim sahat kulama koje su izgrađene u osmanskom periodu. Interesantno je i to da se po ovom sunčanom satu, koji je služio kao javni instrument, mjerilo vrijeme u cijeloj travničkoj čaršiji. Po njemu su se podešavali i ručni satovi imućnih travničkih porodica”, ispričala je Šišić.

Ovaj sunčani sat je smješten u jugozapadnom dijelu Hadži Ali-begove džamije, na desnoj ivici zida. Visok je 2,4 metra.

“U samom Travniku, pa i u BiH se računanje vremena pomoću astronomskih instrumenata mjerilo tek po dolasku Osmanlija. Ovaj sat, pored džepnog sata koji se nalazi u Sarajevu, jedini je u BiH. On je predstavljao intelektualni i znanstveni status naših predaka”, istakla je Šišić.

Nije poznato kada i ko ga je izgradio. Međutim, postoje priče da su ga 1886. postavili zaljubljenici u satove.

“Turisti često posjećuju sat. Nažalost, nije u onoj funkciji u kojoj bi mogao da bude. U ovom dijelu se nalazi i travnička Sahat-kula kao i harem sa nišanima uglednika koji su živjeli u tom periodu u Travniku”, naglašava Šišić.

Ovaj kompleks je jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija u Travniku. Džamija i Sahat-kula su izgrađene početkom 18. stoljeća. Izgradio ih je Mehmed-paša Kukavica, jedan od travničkih vezira.

“I džamija i Sahat kula su gorile u požaru, ali su obnovljene i rekonstruisane. Poznato je da je Travnik 150 godina bio sjedište bosanskog pašaluka i rezidencija 77 vezira”, dodala je Šišić.

(Anadolu Agency)