BH Telecom
Aktuelno

JU Dom zdravlja Travnik nudi besplatan pregled mladeža: Preglede će obavljati dr. Selma Poparić

U mjesecu borbe protiv melanoma, Euromelanoma, vodeća grupa dermatologa koja se bori protiv raka kože, organizira evropsku kampanju za poboljšanje zaštite od sunca, posebno među tinejdžerima, te pruža besplatne preglede mladeža i ostalih lezija sumnjivih na karcinom kože. U Bosni i Hercegovini će besplatne preglede raditi 81 ljekar u 23 grada u javnim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima, privatnim dermatološkim ordinacijama, poliklinikama i kirurškim ordinacijama, a planirane su i aktivnosti na otvorenom.

Javna ustanova Dom zdravlja Travnik također će se pridružiti kampanji i organizirati besplatne preglede 22. maja od 9 do 13 sati. Pregledi će biti obavljani od strane spec. dermatologa, dr. Selme Poparić.

Euromelanoma u BiH čine: Predsjednica Euromelanoma kampanje za Bosnu i Hercegovini Mr.sci.dr Hana Helppikangas i članovi: mr. sci. dr. med. Mersiha Krupalija-Fazlić, mr. sci. med. dr. Tamara Jovović-Sadiković, dr. Kerim Alendar, dr. Selma Poparić i dr. Haris Varupa, dr. Dragana Popović, dr. Alma Kovačević-Tucek, prof. dr. Dubravka Šimić, dr. Merisa Imamović Kuluglić, prim. prof. dr. sc. Eldina Malkić Salihbegović i prim. dr. Samira Dajić-Hrvanović.

Rak kože je jedan od rijetkih karcinoma koje sami možemo vidjeti, pa svi možemo preuzeti kontrolu nad našim rizikom od raka kože. Kampanja Euromelanoma pod sloganom ‘Koristite li zaštitu?’ potiče tinejdžere na bolji izbor UV zaštite i uključuje distribuciju plakata, letaka i materijala na društvenim mrežama, kao i tokom raznih vanjskih aktivnosti i besplatnih pregleda građana.

Analiza 394.681 kliničkih pregleda pokazala je da osobe koje su prije dobi od 18 godina pretrpjele teške opekotine od sunca imaju 18% veću vjerojatnoću da će imati sumnjivu leziju koju je identificirao dermatolog u punoljetnosti.

“Globalno, predviđa se da će se učestalost raka kože povećati za 85% prije nego što dođemo do 2040. godine. Preokret tog trenda počinje rješavanjem problema izlaganja suncu u djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi”, ističe profesorica Veronique del Marmol, predsjednica Euromelanoma iz Bruxellesa.

Zasebno istraživanje pokazuje da uprkos tome što 84% tinejdžera prepoznaje vezu između neodgovarajuće zaštite tijekom izlaganja UV zrakama i razvoja raka kože, 76% ove grupe priznaje da se ne štite uvijek od sunca.

Općenito, čini se da su adolescenti danas svjesniji zdravlja od generacija prije njih. To je sjajno, ali zaštita njihove kože od učinaka UV zraka – bilo prirodno od sunca ili umjetno od solarija – ostaje problem.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!