Transparency International
Arhiva

Karamarko: Zaista je nevjerojatno da netko poput Dodika dijeli lekcije bilo kome

Planet obuca

Zaista je nevjerojatno i licemjerno da netko poput Milorada Dodika, tko negira genocid u Srebrenici, javno bilo kome dijeli lekcije. Pa Srebrenica se dogodila praktično jučer, a on nam danas govori kakve bi odnose trebali voditi, izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz prvi potpredsjednik Vlade R Hrvatske i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući Dodikovu izjavu da “potiče proustašku politiku koja je u Jasenovac odvela 500.000 Srba”.

– Njegova retorika ne pridonosi ničem drugom nego relativiziranju srpskih zločina u BiH i Hrvatskoj, a Hrvatsku konstantno pokušava dovesti u vezu s ustaškim režimom. To tako neće ići. Opet mogu ponoviti i da, ako se Milorad Dodik želi zaista posvetiti razvoju ozbiljnog dijaloga, neka prestane dovoditi u pitanje istinu o stradanju Hrvata i Bošnjaka u dijelu BiH kojem je on danas na čelu – kazao je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje kako vidi odnose između BiH i Hrvatske i u kojem bi smjeru oni trebali ići, rekao je da su dvije države strateški povezane na više područja, te da kroz BiH prolaze neki za Hrvatsku vrlo značajni prometni pravci.

– Postoji velika povezanost naših gospodarskih subjekata. Mislim da mogućnosti kulturne suradnje nisu ni izbliza iskorištene. Nisam zadovoljan razinom dosadašnje suradnje i vjerujem da ona može biti znatno bolja. BiH je, na neki način, zagrljena Hrvatskom na strani koja gleda prema Europi. U Europskoj uniji postoje znatna sredstva koja potiču aktivnosti država članica u prekograničnoj suradnji s onima koje to nisu. To može biti prilika za obje države – kaže Karamarko.

Naglašava da Hrvatska može pružiti veliku pomoć BiH u ubrzanju evropskih integracija, ali osnovni preduvjet je postojanje jasno izražene volje nositelja vlasti u BiH.

– Mi želimo da BiH dođe u društvo država članica EU i da imamo isti pravni okvir kojeg ćemo se držati. Dakle, Hrvatska može jako pomoći svojim iskustvom, možemo svoje stručnjake, pa čak i cijele timove, staviti na raspolaganje u pripremi pravnog okvira, možemo ustupiti prijevode pravne stečevine EU bez kojih je nemoguće obaviti sve što je potrebno u pristupnom procesu. Možemo i želimo pomoći, a zauzvrat tražimo samo iskreno političko partnerstvo i istinsku orijentiranost cijele BiH europskim vrijednostima – rekao je on.

Navodi kako su u Republici Hrvatskoj otvoreni za sve vrste suradnje koja će BiH voditi na put u Europsku uniju.

– Dok se to ne dogodi, tražimo da se poštuju preuzete međunarodne obveze i da se Hrvatima u BiH osigura potpuna ravnopravnost i uvažavanje činjenice da su konstitutivni narod. Dakle, Hrvati moraju u svemu biti ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda i tu nitko ne smije računati da će nešto značiti to što su Hrvati najmalobrojniji. To potpisani međunarodni dokumenti kojima je i Hrvatska jamac, nigdje ne spominju kao važni faktor u provedbi potpisanoga – rekao je, između ostalog, Karamarko za “Dnevni avaz”.

FENA