Arhiva

KONCERT: Samir Fejzić Band

Samir Fejzić Band - Koncert u TravnikuU petak, 07.05.2010. godine, sa početkom u 19:30 sati, Travničani će imati priliku da u Centru za kulturu (bivši Dom JNA) prisustvuju još jednom velikom muzičkom događaju. U sklopu srednjobosanske promocije albuma “Bosanske pjesme za glas i trio” Samir Fejzić Band gostuje u Travniku, a moderan i prije svega kvalitetan način interpretacije svima nama poznatih melodija ovih prostora dovoljna su pozivnica. U nastavku možete pogledati video i pronaći dodatne informacije:

{youtube}2Ot7E9_rKCo{/youtube} 

O albumu:

”Album “Bosanske pjesme za glas i trio” se ne ističe samo po jedinstvenom pristupu prema tradicionalnim bosanskim melodijama, i izvanrednoj interpretaciji, već i po svojoj energičnosti i emotivnom naboju. Energija, entuzijazam, ljubav i strast isijavaju iz svih pora muzike… Ono što Samir Fejzić Band radi na njihovom debitantskom albumu pod nazivom Bosanske pjesme za glas i Trio, ne može se jednostavno nazvati jazz fusion – to je prvenstveno jazz sevdah. Umjesto pukog pronalaženja zajedničkog jezika za oba žanra, oni postaju sastavni dio jedan drugom, spajajući se radije prirodno nego vještački. Stilizirane tradicije, koje su maestralno uređene u jazz duhu, i dalje imaju šansu da dišu u beskrajnom prostoru pokazujući svoj slobodan duh u soliranju i improvizacijama, nečemu bez čega bi i jazz i sevdalinka bile nezamislive.”

Festival Sarajevo ”Sarajevska zima”

Band čine: Ines Kazić – vokal,
Dino Kovačević – bubnjevi,
Edvin Hadžić – bass,
Samir Fejzić – klavir

Biografija:

Samir Fejzić, kompozitor i pijanista, rođen u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) 1966., studirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1998. Trenutno je zaposlen kao profesor na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Njegov rad karakteriziraju različiti uticaji i stalni pokušaji asimilacije klasičnih vokalnih stilova, tradicionalne narodne muzike, i savremenih tehnika u svojim kompozicijama pod ličnom perspektivom. Njegov interes za vokalnu muziku rezultirao je u pisanju knjige Vokalni kontrapunkt, koju je završio u septembru 2003. a objavila je izdavačka kuća Svjetlost iz Sarajeva. On je također koautor zbirke ”Bosanske pjesme za glas i klavir”. Paralelno sa kompozitorskim i nastavničkim radom Samir nastupa i kao jazz pijanist, i do sada je snimio nekoliko TV emisija (“Jazz in action” za BH TV), tri CD-a, među kojima se ističe album Vintage, sa švedskom pjevačica Karolina Ollinen. Znatan dio njegove energije je usmjeren na očuvanje tradicionalne muzičke baštine bosansko-hercegovačkih naroda: aranžirao je i stilizirao brojne tradicionalne bosanske melodije. Za svoj rad je dobio priznanje u vidu nekoliko nagrada – najvažnija u 2001, od Udruženja muzičkih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, za aranžmane u projektu „Bosnian Songs For Voice And Piano”.
Godine 2008. osniva “Samir Fejzić Band”, s kojim je u 2009. objavio novi album pod nazivom “Bosanske pjesme za glas i trio”. Trenutno nastupa na manifestacijama kao što su Sarajevo Film Fest, Novogradski Dani, Sarajevska zima, Zeničko proljeće, i dr.