Arhiva

Kreativni park: Selma Spahić (Savremeni teatar)

Nakon izvanrednog predavanja muzičara Damira Imamovića, u programu „Kreativni park“ gostuje najbolja bh.pozorišna rediteljica i umjetnička direktorica Mess festivala Selma Spahić. Kroz predavanje „Savremeni teatar“ posjetioci će imati priliku da saznaju kako izgleda proces stvaranja jedne predstave, upoznati se sa novim tendencijam u teatru, zasto je bitno da se teatar bavi društvenim problemima, ko je reditelj u teatru…

Centar za edukaciju mladih pokrenuo ovaj program, kako bi dugoročno građanima Travnika omogućio susrete sa renomiranim kulturnim stvaraocima iz zemlje i regiona. Kreativni park je svojevrsni otvoreni kulturni forum gdje se mladi upoznavaju sa umjetničkim pravcima, procesima kreiranja koji bi ih trebali inspirirati da i sami pokušaju stvarati umjetnost. Renomirani autori osim prezentacije svog rada i umjetničkih oblasti iz kojih dolaze prezentuju i pozitivne priče o uspjehu u svijetu kulture.

Selma Spahić rođena je 1986. god. Diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirala je predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Režije joj uključuju postavke dramskih klasika, savremenih svjetskih i bh. dramskih tekstova kao i dokumentarne predstave. Njene predstave su višestruko nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini i regiji, te bilježe učešće na nekim od najznačajnijih evropskih festivala poput Neue Theater Stücke aus Europa u Wiesbadenu, u Njemačkoj.

Od 2010. je selektorica Future MESS programa za mlade reditelje i rediteljice, a od 2012. i rukovoditeljica umjetničkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.
Predavanje će se održati u prostorijama Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“ u Travniku, petak 23.10.2015. godine u 18:00 sati

Kontakt osoba:

Oliver Jović – 061/317-250
E mail: art@cem.ba