KŠCZ SBK/KSB; Nema novih zaraženih koronavirusom
KŠCZ SBK/KSB; Nema novih zaraženih koronavirusom
Aktuelno

Krizni štab SBK: Poslano novih pet uzoraka zbog sumnje na koronavirus, svi su negativni!

Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom kantonu, izjavio je Feni načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite Nikica Stipinović ističući da je prioritet osigurati potrebnu zaštitnu opremu i prostore za smještaj u slučaju pojave oboljelih.

Stipinović je rekao da su općinskim štabovima civilne zaštite upućene naredbe da osiguraju sportske ili školske dvorane, te krevete, boce s kisikom i hranu za osobe koje u njima budu eventualno smještene.

Očekujemo da prostori budu osigurani do četvrtka, a istovremeno se ide u nabavku opreme za zdravstvene ustanove, za što je štab predložio 500.000 maraka iz sredstava posebne namjene – rekao je Stipinović.

Kada je riječ o naredbama s federalnog i kantonalnog nivoa, Stipinović je ocijenio da ih građani prilično poštuju.

Međutim, kako sam čuo na sjednici Vlade, ima manjih problema s mjerama samoizolacije, jer manji broj ljudi ne poštuje uručena rješenja – naglasio je Stipinović.

U SBK/KSB je do sada testiranjem potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o direktoru tvornice BNT -TMiH u Novom Travniku, koji je 11. marta bio na proslavi u kompaniji “Igman” u Konjicu.

Ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić potvrdio je danas novinarima da je na testiranje poslano novih pet uzoraka, od čega četiri iz Novog Travnika, te da su svi negativni.

Prema podacima koje je objavio Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva, u SBK/KSB je do sada testirano 16 osoba, od kojih je jedna bila pozitivna na prisustvo koronavirusa.

FENA/Agencija DAN