BH Telecom
Saznali smo odakle je novozaraženi čiji je uzorak dostavljen iz Travnika
Saznali smo odakle je novozaraženi čiji je uzorak dostavljen iz Travnika
Aktuelno

Sead Karakaš: Prvozaraženi u SBK nije poštovao samoizolaciju u cijelosti, situacija nesigurna

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona je nesigurna i još uvijek se radi na procjeni nivoa rizika nakon pojave prvog slučaja zaraze virusom COVID-19, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo u tom kantonu Sead Karakaš.

Ističe da se ta nesigurnost ogleda u tome „da se koronavirus pojavio na području SBK-a, te činjenici da je evidentan veliki broj kontakata, koji su trenutno u samoizolaciji“.

Osim toga, osoba koja je prvozaraženi nije u cijelosti poštovala samoizolaciju, tako da nam i dalje puno vremena oduzima to što pokušavamo identificirati sve ljude s kojima je bio u kontaktu, kako bi ih stavili u samoizolaciju i krenuli u drugi i treći krug traženja kontakata – naglasio je.

Dodaje da su u samoizolaciju stavljeni svi stanari zgrade u kojoj prvozaraženi stanuje, te oko sedamdeset osoba za koje je do sada utvrđeno da je bio u kontaktu sa njima.

Za prijenos infekcije potreban je bliski, dugotrajni kontakt. To zavisi i od toga koliko će ljudi koristiti preporučene zaštite. Dakle, jako puno posla je u toj procjeni, tako da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću ocijeniti kakva je epidemiološka situacija, i zato sam rekao da je nesigurna. Ovo je jedna vrlo karakteristična situacija, i mi ćemo nastojati da je dovedemo do kraja – zaključio je Sead Karakaš.

U samoizolaciji na području SBK-a je oko 1.500 građana, a prema posljednjim informacijama iz policije, većina njih poštuje preporuke kriznih štabova.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!