Arhiva

Lendo: 25 miliona KM ukupan dug Vlade SBK/KSB za neisplaćene naknade

Planet obuca

Ukupan dug Vlade SBK/KSB, po presudama za neisplaćene regrese i naknade za prijevoz i topli obrok državnim službenicima i namještenicima, iznosi oko 25 miliona KM – izjavio je premijer SBK Tahir Lendo.

– To uključuje troškove glavnice, parničnog postupka i advokata, a najveći dio se odnosi na zatezne kamate. Napravili smo sporazum s javnom upravom i ispatili dug za sva tužbena potraživanja, a sada je došao na red razgovor s advokatima koji su zastupali državne službenike i namještenike – rekao je Lendo.

Vlada SBK/KSB danas je raspravljala o potraživanjima advokata te je, kako je kazao Lendo novinarima, zaključeno da se analiziraju njihova potraživanja kako bi se i s njima postigao sporazum o nagodbi za isplatu.

Na sjednici Vlade moglo se čuti i da postoje i izabrani dužnosnici koji zahtijevaju isplatu dugovanja za spomenute nakande, a Lendo je rekao da za njih ne može važiiti ista pravna osnova kao što je slučaj sa sindikatom, kao i da se u ovom slučaju postavlja i pitanje moralnosti.

– Oni imaju prava kada govorimo o naknadama regresa, prijevoza i toplog obroka, ali svi oni koji nisu tužili moraju imati drukčiju pravnu osnovu i tretman – kazao je Lendo.

Vlada je danas odobrila 15 000 KM Općini Kreševo za pomoć preduzeću “MIS” u saniranju štete od požara, dok nije dala suglasnost za povećanje plate za prekovremeni rad zaposlenicima materijalno-financijskog odjela Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Ministrica obrazovanja, Katica Čerkez, rekla je da je naslijeđena praksa da se zaposlenicima tog odjela isplaćuje po 100 KM kao dodatak na plaću zbog inventure u 77 nižih potrošačkih jedinica, nakon čega je zaključeno da je to rađeno bez suglasnosti Vlade i da ubuduće ovi zaposlenici mogu dobiti samo slobodne dane.

Tokom rasprave mogli su se čuti i stavovi ministara kako te uposlenike treba uputiti da nekoliko dana rade u jednom od tržnih centara, kako bi se uvjerili da nitko ne plaća, zbog inventure, prekovremeni rad.

FENA/DAN.ba