Transparency International
Ministar Domić: Tehnološkog viška u školama će biti, ali ćemo se potruditi da to bude što manji broj ljudi
Ministar Bojan Domić - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Ministar Domić: Tehnološkog viška u školama će biti, ali ćemo se potruditi da to bude što manji broj ljudi

Planet obuca

“Tehnološkog viška u školama će biti, ali ćemo se potruditi da to bude što manji broj ljudi”, – izjavio je u ponedjeljak u Travniku ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB Bojan Domić.

Na pitanje novinara da prokomentariše višegodišnji problem prosvjetnih radnika koji, umjesto ugovora na neodređeno vrijeme, imaju one koji ističu 30. juna, Domić je rekao da očekuje da će s početkom nove školske godine ovaj problem biti riješen.

Utvrdio je kako su škole Ministarstvu dostavile podatke na osnovu kojih je procijenjeno da je za rješavanje ovog problema iz budžeta potrebno oko milion konvertibilnih maraka godišnje.

Zbog ušteda je prije sedam-osam godina počela praksa angažovanja prosvjetnih radnika do 30. juna, što je po mome mišljenju nezakonito, jer školska godina traje do 31. augusta. To u praksi proizvodi probleme i gledat ćemo da to mijenjamo, tako da nikoga ne oštetimo. Dakle, kad su u pitanju općeobrazovni predmeti, nema razloga da nastavnici, koji nisu zamjena, imaju ugovor do 30. juna, odnosno na određeno vrijeme. Vjerujem da s početkom nove školske godine tog problema više neće biti – naglasio je Domić.

Istakao je i da su formirane radne grupe te da su u ovaj proces uključeni i predstavnici sindikata i škola.

Uz to, ministar smatra kako je u idućem periodu potrebno tražiti rješenje i za problem malog broja asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju.

Asistenti su, kako je dodao, dosad uglavnom bili angažovani kao volonteri, koji su prošli određenu obuku te je potrebno raditi na njihovom profesionalnom angažovanju.

FENA/Agencija DAN