Arhiva

Ministrica Borovac posjetila prvu i jedinu povratnicu Bošnjakinju u Bileći

Planet Obuca

Nakon što je Anadolu Agency (AA) objavila priču o Fati Jaganjac iz Bileće, koja je prva i jedina povratnica Bošnjakinja u tom djelu istične Hercegovine, te podjelila s javnošću njezinu kalvariju puta povratka do vlastitog ognjišta i želju da ima stado ovaca, danas joj se želja ispunila, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom jednodnevnog posjeta istočnoj Hercegovini državna ministrica za ljudska prava i izbjeglica Semiha Borovac posjetila je povratnicu Fatu u njezinom povratničkom domu s prigodnim darovima i informacijama koje su je oduševile.

“Prijatno sam iznenađena, jer vidim da jedina povratnica u centru grada živi mirno sa svojim komšijama i da je zadovoljna. Obnovljena joj je kuća”, kazala ne ministrica Borovac nakon toplog razgovora s povratnicom Fatom.

Federalno ministarstvo za raseljena i izbjegla lica kako je pojasnila financiralo je obnovu njezine kuće, ali za ispunjen život to nije dovoljno.

“Ono što joj sigurno nedostaje jeste nešto što će joj pomoći da dalje svoj život održava. Aktivnosti i akciju koju je provela Anadolija zaista je za pohvaliti. Kako su u razgovoru s nama saznali da ćemo ovamo doći da posjetimo nanu rekli su da su uspjeli obezbijediti ono što ona želi, a to je nekoliko ovaca. Nije nekoliko, nego sedam tako da će imati sad posla oko njih, a vjerujem da je to pravo djelo i ja se zahvaljujem. Veliku stvar ste učinili. Ona će moći sad sebi da na neki način priskrbi sredstva i za život i za ono što joj je potrebno”, kazala ne ministrica Borovac.

Ovo je, kako je naglasila, primjer da se uz dobru volju može puno napraviti zbog čega se zahvalila svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji.

Riječi zahvale nije prestajala izgovarati ni povratnica Fata koja njeguje dobrosusjedske odnose sa svima u Bileći, jer joj je današnji posjet ministrice i ekipe Anadolu Avency (AA) promijenio život.

Inače je čuvarica ključeva Careve džamije i ta odgovornost joj na čast, a sad će sa svojim malim stadom ovaca ljepše provoditi dane u čekanju da nekome pokaže unutrašnjost Careve džamije.

“Hvala svakome ko dođe i navrati. Hvala i ministrici. Bio mi je i reis, a to mi je veliko zadovoljstvo. To znači nešto veliko kad te neko obiđe. Hvala vašoj organizaciji što mi je prikupila to. Bog im dao zdravlja tko god je učestvovao”, kazala ne zahvalna Fata, koja je podsjetila da se ništa od ovoga ne  bi dogodilo da jednoga dana na njezina vrata nije pokucala ekipa Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency