Mlada Travničanka donirala kosu djeci oboljeloj od raka
Mlada Travničanka donirala kosu djeci oboljeloj od raka
Aktuelno

Mlada Travničanka donirala kosu djeci oboljeloj od raka (FOTO)

Upućenost jednih na druge, potreba da se olakša težina određene situacije, da se postupi ljudski, da se pomogne i onima koje lično ne poznajemo, osobina je koju prepoznajemo i u najmlađima.

Kampanja “Moja kosa-tvoja kosa” dala je rezultate, dovela mnoge djevojčice u situaciju da dio svoga bezbrižnog djetinjstva, mislima, emocijama i kosom, poklone onim djevojčicama čija je životni put, makar i u ranom djetinjstvu, obilježen nekim drugim teškim okolnostima. No u toj, potpuno oprečnoj situaciji, kada život nudi i jednu i drugu varijantu kao posve realnu – zdravlje i bolest, iznikle su i neke lijepe, emocijama obojene priče.

Jednu takvu, priča i mlada Travničanka Lejla Džinić, inače učenica četvrtog razreda iz Travnika.

Kada je prije nekoliko godina saznala da postoji akcija doniranja kose, njena, tada donesena odluka, da će i sama dati svoj doprinos, konačno je i ostvarena. Vrijednost njene odluke, još je i veća, jer je donesena samostalno. Naravno, Lejla je dobila podršku porodice u kojoj se afirmira empatija, a potreba da se pomogne onima u nevolji, kao posve prirodan čin svakog čovjeka, njeguje se svakodnevno.

To su vrijednosti uz koje Lejla odrasta pa njena odluka i ne iznađuje.

Tako je uz ispoštovanu proceduru o načinu doniranja kose, Lejla svojeručno ispisala poruku, kojom daje podršku svim hrabrim mladima, a svaka borba, pa i ona za zdravlje, tada je lakša.

Lejlin primjer možda će inspirisati i druge, a pokazatelj je kako mali doprinos ima dimenziju velike ljudske topline, a za to, godine nisu uvjet, ona je sa svojih deset to i pokazala.

Agencija DAN