Arhiva

Mladi bh. fizičari se spremaju za Međunarodnu olimpijadu, odlazak zbog finansija neizvjestan

Nakon održanog Državnog takmičenja učenika srednjih škola iz fizike u Banja Luci 23. maja 2015. godine, učenici Bahrudin Trbalić (Međunarodna srednja škola, Tuzla), Nermedin Džeković (Međunarodna srednja škola, Sarajevo), Ajdin Palavrić (Prva gimnazija, Zenica), Naida Dedić (Gimnazija “Visoko”, Visoko), Mustafa Grabus (Međunarodna srednja škola, Sarajevo) plasirali su se na 46. Međunarodnu olimpijadu iz fizike (IPhO 2015) koja će se ove godine održati u Mumbaiju, Indija u periodu od 5. do 12. jula, piše novinska agencija Patria.

Ovi učenici će imati priliku odmjeriti svoje znanje iz fizike sa vršnjacima iz 80 zemalja svijeta. Oni se trenutno vrijedno spremaju na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu pod mentorstvom bivših vrlo uspješnih olimpijaca, a danas studenata ovog Odsjeka, Selvera Pepića (broznana medalja na IpHO 2012-Estonija) i Nudžeima Selimovića (srebrena medalja na IpHO 2014-Kazahstan) te mr. sci. Benjamina Fetića, višeg asistenta.

Međutim i pored uloženog truda i mukotrpnog rada, ovi učenici nisu sigurni da će imati priliku takmičiti se i ove godine sa najboljim fizičarima-srednjoškolcima iz cijelog svijeta.

S obzirom da se ove godine Međunarodna olimpijada iz fizike održava u dalekoj Indiji, odlazak našeg tima je neizvjestan zbog nedostatka finansijskih sredstava. Samo za avionske karte potrebno je obezbjediti više od 10.000 KM. Podršku države i nadležnih ministarstava, uglavnom usmenu koja nerijetko ostane samo na neispunjenim obećanjima, imaju samo kada se vrate sa takmičenja sa osvojenim medaljama.

Sistematsko finansiranje učešća učenika iz Bosne i Hercegovine na međunarodnim takmičenjima ne postoji, zbog toga je Društvo fizičara u BiH primorano svake godine pronalaziti sredstva finansiranja neophodna za odlazak na Međunarodne olimpijade iz fizike.

Učenici iz Bosne i Hercegovine su do sada imali vrlo zapažene i uspješne nastupe na Međunarodnim olipijadama iz fizike i do sada su osvojili dvije srebrene, četiri bronzane i ukupno 21 počasnu medalju što je rezultat kojim bi se ponosile i mnogo razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine.

 

(Patria)

 

{fcomment}