BH Telecom
MUP SBK/KSB: Od danas do 15.4.2020. godine obavezna zimska oprema
MUP SBK/KSB: Od danas do 15.4.2020. godine obavezna zimska oprema
Aktuelno

MUP SBK/KSB: Od danas do 15.4.2020. godine obavezna zimska oprema

U periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom opremom (za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone) podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase iznad 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

U ovom periodu policijski službenici će poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere i radnje koje će biti usmjerene na kontrolu zimske opreme.

Osnovni cilj kontrole saobraćaja sa posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje zimske opreme jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, koje se ogledaju u nastanku materijalne štete, povrijeđivanju lica ali i smrtnim slučajevima. Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose ličnoj sigurnosti ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, a s druge strane izbjegavaju sankcionisanje od strane policijskih službenika.

Shodno zakonskim ovlaštenjima, ukoliko u ovom periodu, policijski službenici prilikom kontrole saobraćaja zateknu vozilo bez zimske opreme, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u protivnom vozilo će biti isključeno iz saobraćaja, a  vozaču će biti oduzeta potvrda o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su: 40 KM za vozača, 500 KM za poduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

MUP SBK/KSB / Agencija DAN