BH Telecom
Aktuelno

Održan prvi događaj u sklopu”Dana šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019″

Večeras su održane prve aktivnosti u sklopu manifestacije “Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019″, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u prostoru Zavičajnog muzeja Travnik. Mnogobrojni posjetioci uživali su u izložbi plakata o srednjovjekovnoj Bosni “12 stoljeća državotvornosti Bosne”, promociji zbirke izvora Codex diplomaticus Regni Bosnae i predavanje prof. dr. Lejla Nakaš, dr. Nedim Rabić i doc. dr Dženan Dautović o Povelji bana Kulina.

Izložba je inspirisana književnim projektima iz trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi – Bosansko Kraljevstvo, Stećkopedija i Codex Diplomaticus – zbirka povelja i pisama stare bosanske države, izdavača Mladinska knjiga Sarajevo.

Događaj je nastao kao plod zajedničkog napora nekolicine entuzijasta, a namijenjena je najprije djeci i mladima kako ne bi ostali uskraćeni za dragocjene informacije o značaju i slavnim epohama zemlje Bosne. Izložba je koncipirana kao svojevrsni vremeplov kroz Srednji vijek od prvih do posljednjih bosanskih vladara, gdje će publika moći putem dopadljivo dizajniranih plakata u velikom formatu uhvatiti pravu nit šta je značila srednjovjekovna bosanska država i Bosansko kraljevstvo.

Agencija DAN