BH Telecom
Arhiva

MUP SBK: Za vikend iz saobraćaja isključeno 130 alkoholiziranih vozača!

U okviru planiranih mjera na poboljšanju stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja, koji je usvojila Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona za period 2016-2017.godine, i tokom ovog vikenda provedene su pojačane akcije kontrole saobraćaja.

Nakon što je prethodnog vikenda iz saobraćaja isključeno preko 80 vozača, koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, ovog vikenda ponovo je akcenat kontrole bila alkoholiziranost vozača. Akcije pojačane kontrole saobraćaja postigle su značajne rezultate u smislu sankcionisanja vozača, ali i u pogledu prevencije saobraćajnih nezgoda, obzirom da su alkoholizirani vozači isključivani iz saobraćaja. Tako su službenici policije u navedenim akcijama podnijeli ukupno 474 prekršajna naloga, mobilnim radarima evidentirali ukupno 198 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok su iz saobraćaja isključena 24 vozila zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti.

Posebno zabrinjavajući je podatak da je u provedenim akcijama tokom vikenda iz saobraćaja isključeno čak 130 vozača koji su bili pod uticajem alkohola. Najdrastičnji slučajevi zabilježeni su na području Travnika, gdje je kod jednog vozača izmjereno 2,34 promila alkohola u krvi, dok je rekordno izmjerena alkoholiziranost 3,37 promila, što je čak jedanaest puta više od dozvoljene količine alkohola za upravljanje vozilom. U takvom stanju, osoba ne shvaća gdje se nalazi, a moguća je pojava kome i ovo stanje je na nivou anestezije prilikom hirurške operacije. Može se samo pretpostaviti kakvu opasnost predstavlja takva osoba prilikom učešća u saobraćaju. Činjenica da u saobraćajnim nezgodama koje su evidentirane tokom vikenda nije bilo povrijeđenih osoba upućuje na zaključak da su preduzete mjere dale željene rezultate.

Imajući u vidu da je samo tokom protekla dva vikenda iz saobraćaja isključeno preko 200 alkoholiziranih vozača, obavještavamo sve učesnike u saobraćaju da će se ove aktivnosti nastaviti i u narednom periodu. Akcije će biti provođene u blizini ugostiteljskih objekata, na dionicama puta na kojima je zabilježen najveći broj saobraćajnih nezgoda, na mjestima gdje su učestali slučajevi brze vožnje i drugim mjestima. Molimo sve građane da na terenu sarađuju sa službenicima policije i pomognu nam u nastojanju da povećamo stepen sigurnosti u oblasti saobraćaja.

 

MUP SBK