Arhiva

Na proljeće izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda

Nekoliko decenija duga priča o izgradnji regionalnog vodovoda Plava voda – od Travnika do Zenice – uskoro bi mogla postati stvarnost. Uz privođenje kraju zatvaranja finansijske konstrukcije od 22 miliona eura kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj i banke Vijeća Evrope, te procedure za raspisivanje međunarodnog konkursa, početak radova na glavnoj trasi dugoj 33 kilometra očekuje se u proljeće sljedeće godine.

Realizaciju ideje o izgradnji prvo je prekinuo rat, potom međunarodni mešetari koji su u šumu Plave vode čuli šuškanje miliona eura, da bi se od 2004. godine Travnik i Zenica odlučili na novi pristup pri čemu je Plava voda postala prvi međukantonalni projekt u državi. Njime bi izvor čudesne Plave vode, smješten u podnožju srednjovjekovne tvrđave u travničkom naselju Šumeće, okončao probleme vodosnabdijevanja uz Zenicu i Travnik, u Busovači, Vitezu i Novom Travniku. Najviše vode iz regionalnog vodovoda – 350 litara u sekundi – ići će u Zenicu.

“Za Zenicu će to značiti trajno snabdijevanje iz kvalitetnog izvora. To je ne samo višedecenijsko, već možda i vjekovno rješenje za građane Zenice”, kaže Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica.

“Busovači će to najviše značiti od svih općina, jer najveći izvor na području Busovače daje 5,7 litara u sekundi, a mi ovim dobivamo 40 litara u sekundi. Znači, dobivamo sedam takvih izvora”, pojašnjava busovački načelnik Asim Mekić.

Dok se području Busovače sada doslovce pitka voda uzima iz potoka i prerađuje, Mekić posebno ističe kvalitet koji će se dobiti ovim vodovodom. Podršku projektu i kreditnom zaduženju, uz općine učesnice, te vlade dva kantona, dala je i Federalna vlada, te Vijeće ministara BiH.

Travnik, na čijem je prostoru izvorište, i koji je većinski vlasnik preduzeća Regionalni vodovod Plava voda, bez finansijskog učešća kroz projekt će dobiti novih 80 litara vode u sekundi, s kompletnm mrežom i vodozaštitnu zonu. Pored toga, Travnik će dobiti i četiri miliona KM donacije za uređenje turističkog lokaliteta Plava voda, grant kao i ostale općine da riješe lokalne mreže i gubitke u mrežama, koji sada iznose preko 80% u Travniku, navodi Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava Voda d.o.o Travnik.

I ono što je uz kvalitet vode te nižu cijenu najznačajnije, navode, ovaj regionalni i međukantonalni projekt može biti primjer i za ostale u Bosni i Hercegovini. Ipak, najbitnije je, kažu, da radovi na glavnoj trasi počnu.

 

Izvor: akta.ba/Federalna.ba