Transparency International
Narod i Pravda: Neophodno ponoviti izbore u Srebrenici i Travniku
Narod i Pravda: Neophodno ponoviti izbore u Srebrenici i Travniku
Aktuelno

Narod i Pravda: Neophodno ponoviti izbore u Srebrenici i Travniku

Planet obuca

Narod i Pravda (NiP) zahtijeva od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da donese odluku o ponavljanju izbora u Srebrenici i Travniku, s obzirom na to da je izborni proces u Srebrenici obilježen brojnim neregularnostima, dok je u Travniku kandidat koji je na kraju osvojio najviše glasova preminuo u toku izbornog dana.

Smatraju da je izborni proces u Srebrenici obilježen izbornim inžinjeringom prije samih izbora kao i na sam izborni dan te očekuju da će nakon istrage svi akteri biti sankcionisani.

Došlo je do značajnog narušavanja integriteta cjelokupnog izbornog procesa. U izbornom inžinjeringu učestvovalo je više pojedinaca i organizacija, a prema navodima aktera sa terena postoje indicije da su u sve bili uključeni i zvanični organi susjedne države. Tražimo da CIK poništi izbore i osigura da u ponovljenom izbornom procesu budu spriječene sve neregularnosti – navodi se u saopćenja Naroda i Pravde.

Osim očitih neregularnosti vezanih za biračke odbore, glasanje sa sumnjivim ličnim dokumentima ili glasanje u odsustvu, iz Naroda i Pravde očekuju da CIK preispita i vlastitu odgovornost za neadekvatno postupanje sa slanjem glasačkog materijala poštom jer je značajan broj Srebreničana u svijetu glasački materijal dobio prekasno i nije mogao ostvariti svoje biračko pravo.

Također, iz Naroda i Pravde pozivaju CIK da poništi i izbore u Travniku koji su obilježeni smrću kandidata Mirsada Pece na sam dan izbora, a koji je na kraju osvojio najveći broj glasova.

– Smrću Mirsada Pece na dan izbora u Travniku je značajno narušen izborni proces i smatramo da bi pravedna odluka bila ponoviti izbore kako bi građani imali priliku u fer procesu izabrati osobu koja će ih predstavljati. S ove vremenske distance čini se da je najbolja odluka koju je CIK mogao donijeti bila ona o prekidanju izbora u Travniku odmah nakon objave smrti kandidata Mirsada Pece – kazali su iz NiP-a.

Od Centralne izborne komisije, ali i od policije i tužilaštva, NiP očekuje i da sankcionira aktere pokušaja izborne krađe u Travniku “u režiji nosioca liste SDA” o čemu su se građani mogli uvjeriti uoči izbora nakon objave videosnimka.

– Sve institucije, shodno svojim nadležnostima, moraju reagirati i sankcionisati odgovorne. Pokušaj izborne krađe koji je snimljen predstavlja nesumnjivi pokušaj izborne krađe. Ne radi se samo o pokušaju krađe na štetu kandidata ili stranaka, to je krađa na štetu samih birača – saopćeno je iz Naroda i Pravde.

FENA

Trebamo da znamo!