BH Telecom
Ne prevazilaze se se problemi u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području SBK/KSB
Ne prevazilaze se se problemi u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području SBK/KSB
Aktuelno

Ne prevazilaze se se problemi u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području SBK/KSB

Koordinacija sindikata obrazovanja SBK/KSB je u vezi sa nagomilanim problemima u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Srednjobosanskog kantona dostavila saopćenje koje prenosimo u integralnom obliku:

Bliži se kraj nastavne 2018./19. godine u Srednjobosanskom kantonu a problemi u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja,po pitanju radno-pravnog statusa značajnog broja zaposlenika i dalje ostaju nerješeni, te se isti usložnjavaju.

Prema Zakonu o osnovnoj školi i Zakonu o srednjoj školi, škole su samostalni pravni subjekti sa autonomnim organima upravljanja i rukovođenja, dok su Pedagoškim standardima utvrđena radna mjesta i norme svih zaposlenih.

Pored ovih zakonskih i podzakonskih odredbi koje školama daju autonomiju u smislu prijema zaposlenika, Vlada Srednjobosanskog kantona je školama oduzela ovo zakonsko pravo i obavezu ,te im nametnula svojim neutemeljenim odlukama obavezu da sama daje saglasnost za prijem zaposlenika.

Ovakvim pristupom Vlada želi da vrši direktnu kontolu prijema zaposlenika, te politički imenovanim Upravnim odborima i direktorima, sugeriše koji kadndidat treba da bude primljen, što je osnovni cilj i namjera ove odluke.

Time je Vlada obavezala škole da konkurs za prijem nastavnika/profesora i stučnih saradnika na određeno vrijeme vrši do 30.06. naredne godine.

Ovaj vid ograničenja trajanja ugovora stvara veliku problematiku kako u funkcionisanju škola tako i u radno-pravnom statusu zaposlenih, iz sljedećih razloga:

  • Zaposlenici sa ovakvim ugovorima do 30.06. su obavezni iskoristiti svoj godišnji odmor, a da nastava u tekućoj godini još nije okončana i svi poslovi vezani za nastavu do tog perioda nisu završeni.
  • Da bi se svi poslovi okončali improvizira se ili se pozivaju isti ljudi koji su na godišnjem odmoru.
  • Zaposlenik sa ovakvim ugovorom nije u mogućnosti odraditi popravne ispite koji su u 8. mjesecu nego se opet improvizira ili se za te poslove angažiraju neki drugi koji nastavu nisu izvodili niti su učenika uputili na popravni ispit.
  • Obzirom da školska godina traje do 31.08. u tom periodu je neophodno izvršiti pripreme i planiranje za narednu školsku godinu, a pomenuti zaposlenici nisu više u radnom odnosu i te poslove nema tko raditi.
  • Znatan dio nastavnika niz godina ima ovakav ugovor kojim se prekida radni odnos te nema uvezan staž i plaću u prekinutom periodu. Pošto se uglavnom radi o istim ljudima preko kojih se rade „uštede“ smatramo da je potrebno njihove ugovore o radu produžiti do kraja školske godine.
  • Određeni broj nastavnika, profesora i stručnih saradnika je ostvario punu nastavnu normu radeći u više škola, ali im se iz prethodno navedenih razloga prekida radni odnos 30.06. , isti ostaju bez plaće i radnog mjesta, te su prinuđeni svake godine ponovo da se prijavljuju na konkurs za isto radno mjesti i istu školu. Ovakav način prijema kod zaposlenika stvara nesigurnost po pitanju radno-pravnog statusa i lično nezadovoljstvo.

KOORDINACIJA SINDIKATA OBRAZOVANJA SBK/KSB

NSSOOIO SBK

Muhamed Pajić          

NSUUOŠ KSB/SBK

Goran Puletić

NSDSŠ KSB

Nada Jukić