Transparency International
Nepovoljna epidemiološka situacija na području SBK/KSB: Angažovati inspekciju i policiju
Nepovoljna epidemiološka situacija na području SBK/KSB: Angažovati inspekciju i policiju
Aktuelno

Nepovoljna epidemiološka situacija na području SBK/KSB: Angažovati inspekciju i policiju

Planet obuca

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, od inspekcije i policije očekuje se da intenzivnije kontrolišu provođenje naredbi o obveznom nošenju zaštitnih maski, ograničavanju javnih okupljanja, te radnog vremena ugostiteljskih objekata, zaključeno je na izvanrednoj sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona, na kojoj je razmatrana informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, koja je ocijenjena veoma ozbiljnom.

Uz dobro suradnju, smatram da imamo dovoljno kapaciteta da odgovorimo tom zadatku. Voljeli bismo izbjeći represivne mjere, ali ukoliko se svi ne uozbiljimo bojim se da nećemo imati druge opcije – rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, upitan ima li SBK/KSB dovoljno kapaciteta da provodi nadzor.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš upozorio je da se, uz inspekciju i policiju, u rješavanje problema moraju aktivnije uključiti i načelnici općina, odnosno lokalne zajednice.

Čitav niz mjera je u nadležnosti tih lokalnih zajednica… Inspekcije, također, moraju biti prisutne na terenu, jer te mjere koje su naložene nisu donesene tek tako. Nakon svake svadbe imamo klaster od deset oboljelih, nakon noćnih klubova koji su radili u proteklom periodu, sada, imamo posljedice. Ne idemo u donošenje novih restriktivnih mjera, jer nismo ni ove ispoštovali, a one su ključ za stabilizaciju stanja – rekao je Karakaš.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo istakao je kako je Vlada, uz ostalo, razmatrala mogućnosti angažovanja dodatnog broja medicinskih radnika, te je zatražila da sve zdravstvene javne ustanove osiguraju dodatne kapacitete za smještaj oboljelih od Covid-19, kao i da dostave analizu stanja zaliha zaštitne opreme.

Imamo sve veći broj zaraženih, te onih koji imaju teži oblik oboljenja, tako da je situacija vrlo teška i dali smo jasne upute svima da se aktivno uključe. Uputili smo i Vladi Federacije BiH dopis da nam osigura određenu količinu testova, jer mi za njih nemamo sredstava, kao i da što prije reaguje sa komisijom koja treba provjeriti naš laboratorij za PCR testiranje. Za ovaj laboratorij smo izvršili sve pripreme, završili s obukom kadra i on će početi s radom kada budu nabavljeni testovi – dodao je Lendo.

U SBK/KSB trenutno ima 179 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a hospitalizirano je 50 osoba.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!