Arhiva

NOVA BILA: Potpisan ugovor o nastavku toplifikacije bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” (FOTO)

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) Nikola Grubešić potpisali su danas u Novoj Biloj ugovor o nastavku projekta toplifikacije bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”.

Ova faza projekta vrijedna je 70.000 KM, od čega će federalno Ministarstvo prostornog uređenja osigurati 50.000 KM, a kantonalna Vlada 20.000 KM.

Kantonalni ministar Grubešić kazao je da je ovim ugovorom predviđeno financiranje promjene vrata i prozora na trećoj i četvrtoj lameli bolnice.

– Preostaju nam još dvije lamele i ugradnja solarnog kolektora. Nadam se da ćemo u idućoj godini završiti kompletan projekt energetske učinkovitosti u ovoj bolnici, u ukupnoj vrijednosti od oko 450.000 KM – kazao je Grubešić.

Federalni ministar Josip Martić kazao je, također, kako se nada da će projekt energetske učinkovitosti u ovoj bolnici uskoro biti potpuno završen.

– Svjestan sam da ovo nije dovoljno sredstava i da projekt traje duže, ali ćemo nastojati da i iduće godine pomognemo – kazao je on.

Direktor bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, Velimir Valjan, naglasio je da dosadašnji radovi na kotlovnici i stolariji pokazuju da se godišnje može uštedjeti više stotina hiljada KM i taj novac usmjeriti na poboljšanje zdravstvene zaštite.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je rekao kako je bolnica u Novoj Biloj veoma značajna za zdravlje stanovništva središnje Bosne te da današnjim potpisivanjem ugovora i Federacija BiH pokazuje da ispunjava dio obaveze prema ovoj ustanovi.

Kako je rekao, federalna razina vlasti treba se, također, uključiti u sufinanciranje planiranog proširenja kapaciteta ove bolnice.

– Postoji potreba za formiranjem novih odjela, što iziskuje značajna sredstva. Bolnica je izgrađena donacijom Republike Hrvatske, ali ne možemo očekivati da ona to sama financira te moramo i mi preuzeti dio obaveza. Na kraju krajeva, svi počinjemo i završavamo život u bolnicima i moramo naći način da osiguramo bolju zdravstvenu zaštitu građanima – za Fenu je kazao Čavara. 

(Fena)