Transparency International
Obilne kiše uzrokovale poplave na prostoru tri općine u SBK/KSB
Travnik uživo - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Obilne kiše uzrokovale poplave na prostoru tri općine u SBK/KSB

Planet obuca

Obilna kiša uzorkovala je poplave i klizišta u općinama Vitez, Novi Travnik i dijelu općine Travnik, dok u ostatku Srednjobosanskog kantona za sada nema većih problema, rečeno je Feni u županijskoj Upravi za civilnu zaštitu.

U naseljima Marosi i Rijeka, u općini Vitez, pojavila su se klizišta i poplave i ugroženo je oko 20-ak kuća, od čega je voda ušla u pet do šest kuća – kazala je šefica operativnog centra Zenada Čaušević.

U općini Novi Travnik, došlo je do izlijevanja rijeke Grlonice, a poplava ima u naseljima Stojkovići, Trenica, Rankovići i Bučići.

U naselju Pečuj pojavila su se dva nova klizišta, u Opari jedno, dok je u selu Orašac ugrožen most – naglasila je Čaušević.

Kako je kazala, ekipe civilne zaštite bile su proteklu noć na terenu i u općini Travnik, u kojoj je ugrožen jedan dio naselja Gladnik.

Čaušević je istakla kako u općini Bugojno voda nije za piće zbog čega je građanima preporučeno njeno prokuhavanje, dok je vodostaj povišen i u općini Busovača, ali osim poplavljenog zemljišta, nema ugroženih kuća.

Sve ekipe su na terenu i sagledavaju stanje, a zasad nismo dobili informacije o problemima u ostalim općinama. Nadamo se da će se vodostaji i povući – istakla je Čaušević.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!