Transparency International
Obraćanje muftije travničkog na centralnoj manifestaciji "508. dana Ajvatovice"
photo: Kabinet potpredsjednice FBiH
Aktuelno

Obraćanje muftije travničkog na centralnoj manifestaciji “508. dana Ajvatovice”

Planet obuca

Uvaženi Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ostale zvanice, dragi gosti i prijatelji, braćo i sestre, esselamu alejkum!

Dobro došli u ovaj predivni ambijent skoro netaknute prirode! Dobro došli na centralnu manifestaciju 508. Dana Ajvatovice!

Kako se ramazan iz godine u godinu polahko pomjera, ove godine smo uspjeli gotovo sve sadržaje Dana Ajvatovice izvesti nakon završetka za nas najdražeg mjeseca, mubarek ramazana. Tokom tog najodabranijeg mjeseca trudili smo se da živimo u skladu sa principima naše uzvišene vjere, nastojeći se približiti zadovoljstvu, milosti i oprostu Onoga koji sve vidi, sve čuje, sve zna i koji je svemoćan. To nas je naučilo da i nakon mubarek ramazana trebamo biti ustrajni u slijeđenju Pravoga puta, da promovišemo i radimo ono što je dobro a da suzbijamo ono što je loše, da pomažemo sve one kojima je pomoć potrebna i da doprinesemo boljitku društva u kojem živimo i generacijama koje dolaze iza nas. Tome nas uče riječi Allaha, dž.š.: „Ko učini koliko trun dobra vidjet će ga, a ko uradi koliko trun zla vidjet će ga!“ (Ez-Zilzal, 7-8.), te riječi našeg voljenog Poslanika, s.a.v.s.: „Najbolji ljudi su oni koji su najkorisniji ljudima!“ (Bilježi Taberani.)

Odmah nakon ramazana počeli smo sa manifestacijom Dana Ajvatovice, čineći tako svojevrstan spoj vjere, kulture i tradicije. Kroz ovogodišnje Dane Ajvatovice ponudili smo preko 80 raznovrsnih sadržaja: vjerskih, naučnih, edukativnih, kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih, a izvođeni su na teritoriji jedanaest općina, sa učesnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, te iz bratskih zemalja, naročito Republike Turske. Bila je to bogata ponuda kvalitetnih sadržaja iz raznih oblasti, tako da je svako mogao uživati u nekim od tih sadržaja i duhovno se osvježiti. Iz tih sadržaja svako je za sebe mogao uzeti pouku kako biti bolji čovjek, kako biti čestitiji, pošteniji i društvu u kojem živimo korisniji. Moto ovogodišnjih Dana Ajvatovice je: Kad vjera govori i priroda sluša. Time poručujemo da su i vjera i priroda sa istog izvora, od istog Tvorca, da su kompatibilne i da nam obje trebaju biti životna inspiracija.

Logično je i normalno da svi želimo bolje stanje i bolje društvo u kojem živimo, ali analizirajmo naše stanje i zapitajmo se kako do toga doći. Hoćemo li do boljeg stanja doći pasivnošću, neuključivanjem u društvene tokove, očekivanjem da će se stvari sami riješiti ili da će ih neko drugi riješiti, te stavljanjem ličnih interesa ispred općih? Naravno da nećemo i naravno da je odgovor da trebamo biti aktivni, da sami trebamo biti pošteni a onda tražiti poštenje i od drugih, da trebamo pomagati svakome kome je pomoć potrebna, da trebamo davati podršku onima koji su čestiti, koji su pošteni, i koji nikada radi vlastite koristi neće prodati interes vjere, naroda i države.

Stalno imajmo na umu riječi Svemogućeg i Sveznajućeg: „Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on ne izmijeni samoga sebe!“ (Er-Ra’d, 11.) Te riječi su sušta istina i najbolji recept za popravljanje našeg stanja! One nam sasvim jasno govore da se moramo popraviti, da moramo zlu reći ne, da ne smijemo učestvovati u nepravdi, nepoštenju, alkoholu, igrama na sreću i svim vrstama ovisnosti, da ne smijemo učestvovati u mitu, korupciji i podršci onih koji ne zaslužuju odgovorne pozicije! One nam, također, govore da moramo biti promotori dobra, poštenja, čestitosti i opće koristi, te da budemo uz one koji izgaraju u radu za svoju vjeru, narod i domovinu! Dakle, moramo se promijeniti nabolje i aktivno raditi na poboljšanju stanja, pa tek onda očekivati bolje stanje i napredak. Ako hoćemo dobro sebi i svojoj djeci, drugog puta nema! Neki narodi su taj recept primijenili, pa zato i imaju bolje stanje i prosperitetno društvo. Bolje stanje i napredak neće doći sami od sebe,nego se moramo potruditi!

Uz sve to, nemojmo zaboraviti da još ima onih koji rade na nestanku države Bosne i Hercegovine, koji uskraćuju prava njenom najbrojnijem narodu i koji će i dalje pokušavati da nas nestane sa ovih prostora!

To će moći uraditi samo ako budemo naivni, ako budemo gledali samo lične interese i ako ne budemo jedinstveni po pitanjima vjere, naroda i domovine. Naprotiv, mi moramo biti svjesni situacije i izazova sa kojima se susrećemo, te se zajednički boriti za bolje sutra! Ne smijemo posustati u borbi za opstanak našeg naroda i države i ostvarivanju svojih prava! Mi imamo svoju vjeru, tradiciju, narod i domovinu i ne smijemo dozvoliti da ih iko dovodi u pitanje i ugrožava! Dobro zapamtimo da samo poštivanjem i čuvanjem tih vrijednosti mi možemo opstati i doživjeti bolje stanje!

Pri tome, jasno kažemo da poštujemo pripadnike drugih naroda, da im želimo dobro kao i sebi, te da u zajedništvu i suživotu trebamo svi raditi na boljoj budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

Na kraju, koristim priliku da se, nakon zahvale Uzvišenom Stvoritelju, zahvalim svima koji su pomogli u organizaciji i izvođenju programskih sadržaja ovogodišnjih Dana Ajvatovice, te doprinijeli njihovoj raznovrsnosti i kvalitetu. Zahvaljujem se Organizacionom odboru Dana Ajvatovice, svim sponzorima, brojnim institucijama i pojedincima koji su učestvovali u realizaciji programskih sadržaja, medijskim pokroviteljima i, naravno, zahvaljujem se vama, dragi gosti i prijatelji, na podršci i dolasku na ovu jedinstvenu manifestaciju.

Hvala Vam od srca i želim vam svako dobro!

Muftijstvo travničko