BH Telecom
Održana radionica "Upoznajmo floru Vlašića - biljke jestive, biljke ljekovite"
Održana radionica "Upoznajmo floru Vlašića - biljke jestive, biljke ljekovite"
Aktuelno

Održana radionica “Upoznajmo floru Vlašića – biljke jestive, biljke ljekovite” (FOTO)

Dvodnevna radionica u ciklusu Majka Priroda 2024. u organizaciji UG Bosanski kulturni krug održana je 25. i 26 juna pod vođstvom Emsada Grabusa, licenciranog prerađivača ljekovitog bilja.

Prvi dio radionice “Najljepše cvijeće Vlašića” održan je između Galice i Šantića. Herbista Grabus predstavio je osnovne principe sakupljanja biljki u prirodi te ukazao na nekoliko biljki nađenih na mjestu održavanja Radionice, zatim arniku ili brđansku kao ugroženu biljnu vrstu, bosanski ljiljan i rosu brandis kao endemske vrste. Učesnici su prikupljali biljke za herbar, kao jedan od praktičnih sadržaja radionice.

Drugi dio “Ljekovito bilje Vlašića” održan je u selu Krpeljići, u  radnom ateljeu Emsada Grabusa. Veoma gostoljubivo, poslasticama i ručkom dočekani u porodičnoj kući, učesnicima Radionice predstavljene su aktivnosti na pripremi biljki za čajeve, tinkture, pomade i mehleme koji se proizvode u porodičnoj manufakturi. Oni su imali praktične zadatke, u vidu rezanja suhih biljki, ručnom savijanju ambalaže za čaj i naposljetku da pripreme mješavinu biljki za čaj i zapakuju ga u kesu koju su pripremili.

Edukativne i zabavne igre pripremili su Lejla Karzić i Aldin Melić, uz sudjelovanje Affana Inđića.

Naredna radionica iz ciklusa u organizaciji Bosanskog kulturnog kruga biće održana 22. juna 2024. kada je predviđeno noćenje u planinarskom domu na Vlašiću (Devečani), uz program noćnog posmatranja neba s astronomom i astronomskom opremom, te posjete dvjema nekropolama stećaka.

foto: Aldin Melić, Affan Inđić, Enes Škrgo