BH Telecom
Održano „20. Pješačenje do zdravlja“
Održano „20. Pješačenje do zdravlja“
Aktuelno

Održano „20. Pješačenje do zdravlja“ (FOTO)

U povodu 31. maja – Svjetskog dana borbe protiv pušenja, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Sportski savez SBK/KSB u saradnji sa Sportskim savezom općine Donji Vakuf, Gorskom službom za spašavanje Travnik i PD „Dubrava” iz Donjeg Vakuf i članica Sportskog saveza SBK/KSB organizovali su tradicionalno „20. Pješačenje do zdravlja”, pod nazivom „S nama na putu do zdravlja“ do planinarskog doma „Jarišće“ kod Oboraca općina Donji Vakuf. 

Kao i prethodnih godina  ova tradicionalna manifestacija okupila je veliki broj  učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Viteza, Bugojna i domaćina općine Donji Vakuf  različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijesti građana, a posebno mladih, o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

Organizatori „20. Pješačenja do zdravlja“ organizacijom „Bosanskih sureta” koje se sastoje iz sportskih aktivnosti koje polako ulaze u zaborav i prezentacijom Udruženja medicinskih tehničara hitne pomoći F BiH nastojali su da upotpune sadržaj. Posebno prezentacija Udruženja medicinskih tehničara hitne pomoći F BiH privukla je pažnju učesnika a ista je imala za cilj da istakne ulogu svakog građanina u spašavanju ljudskih života zbog prevashodno pravilne i blagovremene ukazane pomoći stradalima u saobraćajnim i drugim nesrećema do dolaska na mjesto nesreće medicinskog osoblja. Prezentatori su istaknuli značajnu ulogu u davanju prve pomoći unesrećenom što često dovede do spašavanja ljudskih života.

Također, svoj doprinos i podršku u organizaciji dali su članovi BK „Sabahudin Duzić Tetak“ iz Donjeg Vakufa koji su vozili biciklističku turu od Donjeg Vakufa do planonarskog doma „Jarišće“.

Pobjednici „Bosanskih susreta“ je ekipa PD „Medex“, Novi Travnik dok su tokom boravka u prelijepom ambijentu Planinarskog doma „Jarišće“ bili omogućeni i drugi sportski sadržaji.

I ove godine, kao i prethodnih, za sve učesnike manifestacije obezbjeđen je prijevoz iz Općina SBK/KSB i tradicionalni grah koji je obezbjedilo MDD „Merhamet“, Regionalni odbor Travnik. Svoj doprinos u podjeli dali su skauti Izviđačke sekcije OŠ „Oborci“, Donji Vakuf, a  direktor OŠ „Oborci“ Donji Vakuf, Mustafa Hodžić uručio je zahvalnice Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB, Sportskom savezu SBK/KSB i PD „Dubrave“ u znak zahvalnosti za organizaciju „20. Pješačenja do zdravlja“

Sportski savez SBK/KSB