Transparency International
Arhiva

Oko 1.000 mladih volontira u akciji ’72 sata bez kompromisa’

Planet obuca

Volonterska akcija “72 sata bez kompromisa”, na kojoj sudjeluje oko 1.000 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem da žive svoju vjeru  pomaganjem drugima, počela je danas u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” u Sarajevu. 

Mladi će tokom tri dana, volontirajući u akciji pod geslom “volontiRAJ NA ZEMLJI”, posjetiti vrtiće, dječije domove, domove bez roditeljskog staranja, domove za djecu s poteškoćama u razvoju, staračke domove, obići socijalno ugrožene, stare i nemoćne obitelji, čistiti gradske javne površine, izrađivati nakit, raditi u narodnim kuhinjama, čistiti groblja, prikupljati hranu, uređivati školske biblioteke, praviti kolače i još mnoga toga.

Sarajevo, Istočno Sarajevo, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Kreševo, Livno, Žepče, Maglaj, Tuzla, Zavidovići, Fojnica i Zenica samo su neka od mjesta u kojima će mladi pokazati volonterski duh i podsjetiti sve da žele, mogu i trebaju uzeti stvari u svoje ruke.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istakao je da  vjeruje kako mladi mogu i žele doprinijeti svojim župnim zajednicama i društvu te kako su spremni beskompromisno dati sebe na raspolaganje drugima, time ih podsjećajući na zapovijed ljubavi.

– Mladi će kroz konkretne aktivnosti i projekte živjeti svoju vjeru i pomagati bližnjima. Čestitam im na odlučnosti da upravo oni svojim primjerom budu ambasadori dobrote u činjenju vrijednih stvari za našu zemlju – poručio je kardinal Puljić.  

Ravnatelj Centra Šimo Maršić podsjetio je da ovaj centar već deset godina gradi most prijateljstva, međusobne saradnje i povjerenja s više od 5.000 mladih koji sudjeluju u 40 projekata i aktivnosti godišnje.

– Da mladi u BiH žele konkretno djelovati pokazuje i njihovo veliko zanimanje za sudjelovanje u ovoj akciji. BiH i dalje ima mlade kojima treba naše povjerenje i pomoć kako bi pokazali da svojim malim koracima mogu napraviti velike promjene  – poručio je.

Predstavnik Catholic Relief Services (CRS) Marc D’Silva istakao je da akcija pruža trajni mehanizam koji omogućava mladim ljudima iz različitih sredina da se okupe i rade zajedno  da bi pomogli drugima.

FENA