Aktuelno

Općina Travnik nizom aktivnosti obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Općina Travnik i ove godine će obilježiti 9. decembar, Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Nizom različitih sadržaja koji će se održati u sali novog srednjoškolskog centra u Travniku, u organizaciji Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik, uz prigodan program biće predstavljen rezime do sada realiziranih mjera i aktivnosti u borbi potiv koupcije.

Organizatori ističu da obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije predstavlja priliku da se građanima i javnosti još jednom ukaže na prisutnost korupcije, te  upozori na njenu štetnost.

Također, ove godine, fokus promotivnih aktivnosti u borbi i sprečavanju korupcije Općine Travnik je usmjeren na mlade naraštaje, koji od najranijih godina života usvajaju obrazac ponašanja u društvu,  jer kako naglašavaju, u Bosni i Hercegovini se trenutno nedovoljno pažnje posvećuje edukaciji mladih o korupciji, a posebno u školama i na fakultetima zbog čega su mladi primorani o korupciju učiti kroz neformalno obrazovanje.

Stoga, svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije dali su i učenici srednjih škola sa područja općine Travnik, koji su u prethodnom periodu kreirali literarna i likovna stvaralaštva kroz strip na temu „Korupcija u očima djece“, stoga će ovo biti prilika da se proglase najuspješniji autori radova, te da se posluša i pogleda poruka koju su poslali mladi naraštaji. Također i učenici osnovnih škola, polaznici dramskog odsjeka Centra za kulturu općine Travnik kroz igrokaz, reditelja Olivera Jovića i pokazat će kako oni vide korupciju i njene posljedice.

Prisutnima će se pored predsjednice Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik obratiti i načelnik općine Travnik.

Program obilježavanja počinje u 10 sati i 45 minuta.

Travnicki.INFO