dstore
Arhiva

Pendeš u posjeti SAD-u: BiH je posvećena putu ka NATO integracijama

Planet obuca

Polaganjem vijenca na Nacionalnom groblju Arlington ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš počela je službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Ministrica je u pratnji ambasadora BiH u SAD Harisa Hrle i generalmajora Senada Mašovića, uz prateće svečane počasti, položila vijenac na Grob neznanog junaka, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama na bilateralno-odbrambenim konsultacijama Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a, a prvoga dana posjete Washingtonu održan је niz radnih sastanaka. 

    Za delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i ambasadora BiH u SAD-u Hrlea, upriličen je sastanak s generalom Frankom Grassom, šefom Ureda nacionalnih gardi. Tokom sastanka kojem je prisustvovala i brigadni general Linda Singh, komandant Nacionalne Garde Marylanda, razgovarano je o trenutnim aktivnostima MO BiH, izazovima, ali i nesumnjivoj posvećenosti BiH na putu ka NATO integracijama.

Pendeš je u svom obraćanju naglasila bitnost regionalne saradnje za stabilnost i sigurnost jugozapadnog Balkana te iskazala nadu da će na nadolazećem Samitu u Varšavi biti poslan pozitivan signal BiH, te je istakla zadovoljstvo zbog skorog pristupanja Crne Gore NATO-u.

U svom obraćanju general Mašović govorio je o potrebi za modernizacijom OS BiH. Sagovornici su se složili da je nastavak saradnje BiH i SAD-a te unapređenje Državnog partnerskog programa BiH s Marylandom od izuzetnog značaja i koristi za obje partnerske strane.

Nakon sastanka u Pentagonu, ministrica Pendeš se sastala s Tinom Kaidanow, prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara SAD-a (State Department). Na samom početku ministrica Pendeš istakla je činjenicu da BiH ostaje posvećena Reformskoj agendi i stvaranju nužnih pretpostavki za integraciju u NATO i Evropsku uniju.

“S ograničenim finansijskim sredstavima za modernizaciju, programi FMF i GPOI nezamjenjiv su oslonac u izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS BiH za izvršenje zakonske misije i zadataka, posebno kada je riječ o našem učešću u operacijama podrške miru (PSO), pomoći civilnim strukturama u slučaju katastrofa i deminiranju, te u tom smislu od velike je važnosti da ova sredstva ostanu i dalje dostupna BiH”, istakla je ministrica Pendeš.

Kaidanow je potvrdila namjeru da će SAD nastaviti s podrškom našoj zemlji, naglasila je važnost je integracije Crne Gore u NATO kao jasan podsticaj nastojanjima BiH ka evroatlantskim integracijama, ali i potrebu da BiH sa svoje strane poduzme sve potrebne mjere u realizaciji zajedničkih aktivnosti.

Prvog dana službene posjete za delegaciju MO i OS BiH, na čelu s ministricom Pendeš priređen je prijem u Ambasadi BiH u Washingtonu čiji je domaćin bio  Haris Hrle, ambasador BiH u SAD-u. Na sastanku se razgovaralo se o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, a ministrica Pendeš informirala je prisutne o aktuelnostima i planovima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za budući period.

Anadolu Agency