BH Telecom
Aktuelno

Pogledajte ko je u humanitarnoj akciji kupio pehare od don Ante Ledića, te mu ih odmah vratio

Čovjek velikog srca, neobičan svećenik koji je bio uspješan profesionalni sportista, don Anto Ledić svojim primjerom ovih dana je pokazao kako možemo i trebamo biti humani. Na aukciji je prodao sve nagrade koje je dobio kao sportista, ali i svećenik, a dobivena sredstva namijenio je za liječenje Nirmele Kurtović i Josipa Ledića.

– Za mene ta priznanja svakako imaju veliku vrijednost, prije svega simboličku, ali smatram da je nečije zdravlje puno vrednije. Mene mogu podsjećati na neka lijepa vremena, ali ovim ljudima će donijeti konkretnu korist, smatra Ledić.

Dobri ljudi

Sve pehare, medalje i nagrade otkupili su dr. Ermin Čehić iz Zenice, te Ivo Čurić iz Žepča s grupom prijatelja. Njih je dirnuo Ledićev gest, a nakon što su otkupili pomenute nagrade, oni su mu ih opet poklonili.

– Bio sam protiv toga, ali oni smatraju da to treba ostati dio mene. Rekao sam da ću ih opet prodati, jer su medalje, pehari i priznanja bili samo sredstvo da se ljudi okupe oko jednog plemenitog cilja. Njihov odgovor je bio opet ćemo učiniti isto, kaže nam don Ledić.
Na aukciji je bilo 15 pehara, 33 medalje, deset plaketa, te Grb pape Ivana Pavla II, kojeg mu je lično darovao papa, odljev s grbom Marije Tereze G. i drugi predmeti. Interes za aukciju bio je veliki, a sve je, kako kaže don Ledić, krenulo nakon priče koju je o njemu radio magazin Dani. Do tada je dobijao samo pohvale na svoj Facebook profil, da bi poslije interes medija učinio svoje.

Don Ledić je jedan od rijetkih, ako ne i jedini svećenik u svijetu koji se može pohvaliti da je sedam puta osvajao zlatne medalje na državnim takmičenjima u jednoj sportskoj disciplini.

On je to učinio kao dizač tegova. Uz to, jedanaest puta je bio zlatni kao veteran u BiH, dok je na svjetskom prvenstvu veterana zauzeo osmo mjesto. Simboliku cijeloj akciji daje činjenica da se sportom počeo baviti kako bi sačuvao vlastito zdravlje.
– Dizanje tegova mi je pomoglo da se borim sa skoliozom kičme, nisam u sport ušao da bih osvajao medalje, ali eto desilo se i to, podsjeća Ledić.

Uz sportske uspjehe, don Ledića su krasile i krase ga i danas ljudske vrline. Uvijek se trudio da pomaže ljudima i u tome nikada nije štedio sebe. Tome najbolje svjedoče građani Zenice, gdje je godinama bio ravnatelj Katoličkog školskog centra. U ovom gradu svi su s tugom dočekali njegov premještaj u službu u Novi Travnik. Za njegovu ljudskost i nesebičnost Zenica mu se odužila tako što je izabran za laureata Grada.

Veliki odziv

– Odrastao sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, koja mi je ugradila temelje otvorenosti, s tim da sada shvatam kako su tako samo živjeli svoju vjeru. Neprihvatanjem drugih, mi u stvari ne prihvatimo sebe. Moj učitelj Isus Hrist pokazao mi kako se treba ophoditi prema ljudima, bez obzira na to ko su i šta su. Pokazao mu je da među drugima mogu postojati bolji, ističe Ledić.

Ovim putem pozvao je sve ljude dobrog srca da se uključe u akciju pomoći za Nirmelu i Josipa, jer su za njihovo liječenje potrebna puno veća sredstva nego je on uspio prikupiti svojim gestom. Raduje ga činjenica da se već u župi Svetog Mateja u Mostaru prikupljaju sredstva za pomoć Nirmeli i Josipu. Javio se i poznati dirigent Emir Nuhanović, ali i brojni građani BiH koji trenutno žive u inostranstvu.

(Tekst prenesen uz odobrenje vlasnika autorskih prava)

IZVOR: Oslobođenje