BH Telecom
Arhiva

Pokemon GO ludnica zavladala i Travnikom: Travničani traže imaginarna Pokemon čudovišta po gradu

BH Telecom

Nezapamćeno interesovanje za video igrom Pokemon GO zavladalo je i u našem gradu. Travničani koji imaju ovu igru na svojim mobilnim uređajima se kreću po gradu i istražuju ova imaginarna čudovišta, dvorane za borbe i tzv. Pokestopove.

Igrica Pokemon GO napravila je pometnju kako je prije pet dana došla na svjetsko tržište. Ne samo da je postala kulturalna senzacija, nego i ekonomska, budući da je kompaniju Nintendo praktično izvukla iz ponora, nego joj je vrijednost skočila na vrtoglavih devet milijardi dolara.

Trend rasta nastavit će se i u danima/mjesecima koji slijede sigurno, a generalno je promijenila svijet igrica za mobilne platforme, te oborila i nekoliko internet rekorda.

Suštinski, sve što vam treba za igranje je pametni telefon sa kamerom, GPS, 3G ili 4G i kondicija za pješačenje. Naravno – kao i svaka pomama u svijetu, igrica Pokemon GO sa sobom nosi i niz opasnosti.

Baš kao i svaka aplikacija koja radi na GPS, Pokemon GO govori dosta stvari o vama, u zavisnosti od toga kako i gdje se krećete i igrate ovu igricu.

To podrazumijeva:

1. Gdje idete,
2. Kada ste otišli negdje,
3. Koliko ste ostali na tom mjestu,
4. Ko je još bio sa vama tu.

 

Mnogi igrači iz našeg grada proživljavaju novo djetinstvo, pa je prosjek godina igrača iz Travnika između 20. i 30. godine života. Pokestopovi (mjesta na kojima se mogu naći korisni dodaci za igru) u Travniku su: Šarena džamija, Crkva sv. Ivana Krstitelja, Stari grad i mnoge druge znamenitosti iz Vezirskog grada. Igrači se na petom nivou igre mogu opredijeliti za plavi, žuti i crveni tim, a u Travniku je najviše igrača okupljeno oko crvenog i žutog tima. Cilj timova je osvajanje tzv. Gymova, odnosno mjesta za borbu imaginarnih čudovišta, a također i te lokacije su raspodijeljene na znamenitosti Travnika.

Iako za našu državu još nije izašla zvanična verzija ove igre, u Sarajevu, Bugojnu i drugim gradovima širom BiH igrači prave masovna okupljanja kako bi tražili zajedno Pokemone. Priznat ćete, za razliku od svih dosadašnjih zanimacija ove vrste, Pokemon GO radi upravo suprotno, u smislu da tjera igrače da su stalno u pokretu.

Broj igrača u Travniku u zadnjih sedam dana, otkad je igra na tržištu, se popeo na više stotina ljudi.

 

Travnicki.INFO