Ponovni poziv Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Vitezu
Ponovni poziv Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Vitezu - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Ponovni poziv Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Vitezu

Vitez, 25. travnja 2019.

Konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Vitezu, objavljuje

PONOVNI POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA
ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBOR ČLANOVA EUROPSKOG PARLAMENTA
IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Izbori za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.

Biračka mjesta na konzularnom području Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu bit će otvorena u sjedištu Konzulata – u Vitezu, na adresi: Osnovna škola ‘Vitez’, Ulica Josipa Kurevije br. 2.

Ponovno se pozivaju svi hrvatski državljani koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatskokonzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini da izvrše prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Rok do kojeg birači mogu podnijeti zahtjev za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 15. svibnja 2019. godine.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj;

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za eosobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj;

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte. U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te uz zahtjev priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeću adresu:

Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez
Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 2
75250 Vitez
Faks: +387 30 719 209
E-pošta: krh.vitez@mvep.hr

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE