Transparency International
Arhiva

Posljednji aplauz za Zlatu

Planet obuca

Zlata Imamović, Travničanka koja je pokazala kako se voli Travnik, kako se njeguje kultura i društveni život, i onda kada je za to bilo najmanje prostora, najmanje vremena i novca.

Glumica, koja je svojim umjetničkim dometom prerasla granice svoga Travnika, ne žaleći evoj entuzijazam, potencijal i emocije, umjesto na pozornicu velike scene, ugraditi u lokalne, male okvire svoga grada, nastojeći te mlade, male, svoju djecu, načiniti velikim.

Zato su upravo oni, članovi Scene mladih, za svoje djetinstvo i odrastanje i kao ljudi ali i ikao glumci i umjetnici, zahvalili svojoj Zlati, na danas upriličenoj Komemorativnoj sjednici. Matej Baškarad i Maja Đurić – Zahirović, koja se obratila ovom prilikom, u generaciji su onih koji su, uz mnoge druge, svoje djetinstvo čvrsto vezali za pozorište i svoju «Majku»:
“Danas nam ostaju sjećanja koja ne smijemo zaboraviti i koje će buduće generacije prenositi. Ti si bila začetak svih nas koji ćemo te se rado sjećati. Draga Majka, otišla si iz ovog života, ali ne iz naših srca. Ovo ti šapućem u ime svih nas, tvoje djece. Ti si nas naučila da je ljubav osnova svega i hvala ti na tome. Počivaj u miru”, kazala je između ostalog Maja Đurić- Zahirović

Za kolektiv Centra za kulturu Travnik, ovo je veliki gubitak, jer Zlata je uvijek bila spremna za svaku saradnju, za sve nove projekte, što je u svom obraćanju, a u ime ovog kolektiva, istakao, njen radni kolega, Taik Ganić:
”O svakoj novoj ideji, ma koliko ta ideja nekim drugima bila neostvariva, bila je spremna da prodiskutuje i da da svoje prijedloge. Za svaki svoj problem u Zlati ste imali sagovornika koji je spreman da vas sasluša, da sa vama porazgovara ili odšuti ako treba. U ime kolektiva Centra za kulturu, počivaj u miru”, kazao je Ganić

Na adresu porodice i Pozorišta, stigle su brojne poruke i telegrami saučešća, svi iskreno žale zbog preranog gubitka, prije svega prijatelja, ali istovremeno izražavaju i zadovoljstvo, jer je Zlata, svakom od njih na najbolji način obilježila život.Među njima je i Rusmir Agačević-Rus.

Bio je spriječen da dođe, ali je na emotivan način podsjetio na njen trnovit životni put, ali i nevjerovatnu spremnost, na koncu i uspjeh, da sve to iznese na najbolji način. Ipak, kako je naveo, njen najveći uspjeh je njena kćerka Sonja, kojoj je podarila sve ljudske vrijednosti, ali i trajno ostavila ljubav prema pozorištu.

Danas je Zlata posljednji put bila na pozornici, a Rus je u svom pismu, pozvao prisutne na posljednji aplauz za Zlatu Imamović. 

Travnicki.INFO